Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Trpíte ranní trudomyslností? Zatočte s ní jednou provždy

Nebudíte se do růžova? Naopak jste od rána rozpáleni doběla? Pak je nejvyšší čas s tímto jevem navždy skoncovat.

Nejsme stroje, a tak je jasné, že čas od času se probudíme se špatnou náladou. Většinou ale nepříjemný pocit rychle zmizí a my opět vidíme svět barevně. Co když se ale špatná nálada stane součástí vaší ranní rutiny? Rozhodně nejde o žádný neobvyklý jev, obzvláště v dnešní zrychlené době se s tímto problémem setkává čím dál tím více lidí.

A co za ranní trudomyslností stojí?

  1. Jste to, co jíte

Zase to jídlo! Ať chceme, nebo ne, jídlo hraje v našem životě důležitou roli. Výrazně ovlivňuje nejen to, jak se cítíme po fyzické stránce, ale také má co do činění s naší psychikou. Pokud si před spaním dopřáváte pizzu, sladkosti, těstoviny nebo třeba pečivo, nečekejte, že se ráno probudíte s růžovými tvářičkami. Potraviny s obsahem rafinovaných sacharidů totiž způsobují vysokou hladinu cukru v krvi. Právě tato hladina se během noci výrazně sníží, což má za následek, že se probudíte demotivovaní a vyčerpaní. A jaká je rada? V ideálním případě si tři hodiny před spaním dopřejte talíř plný bílkovin a komplexních sacharidů. 

  1. Hořčík je lék

Pokud jste ve stresu, pravidelně sportujete, dopřáváte si alkohol nebo třeba živočišné tuky a bílkoviny, pak hladina hořčíku ve vašem těle rapidně klesá. To má za následek špatnou činnost nervové soustavy, se kterou jde ruku v ruce podrážděnost i vyčerpání. Nebojte se zařadit do svého jídelníčku více hořčíku, a to buď ve formě doplňku stravy nebo ořechů, luštěnin či ryb. V brzké době byste se měli cítit mnohem lépe, a především vyrovnaněji.

  1. Snídaně dělá den

Špatná nálada v kombinaci s prázdným žaludkem nevěstí nic dobrého. Ušetřete sebe i své okolí a raději si každé ráno dopřejte bohatou snídani. Pokud možno takovou, která obsahuje bílkoviny. Za nás vyhrávají míchaná vajíčka, jogurt s müsli nebo avokádový toast. Džus z čerstvě vymačkaných pomerančů je už jenom třešničkou na snídaňovém menu.

  1. S alkoholem opatrně

Není žádným tajemstvím, že večerní sklenka alkoholu může vést k nepříjemnému ránu. V ideálním případě se zkuste pití alkoholu vyvarovat, případně ranní škody ihned napravit vitamínem C. Právě ten dokáže játra detoxikovat a pomůže jim, aby se z alkoholového šoku co nejrychleji zregenerovala. Důkladně si tedy rozmyslete, zda vám pár deci stojí za to, abyste se probudili se špatnou náladou a nepříjemným pocitem.

ČTĚTE TAKÉ: 7 největších mýtů o spánku, které vám nedají spát

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?