Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Rodinné stříbro znovu září: Nevšední příběh rekonstrukce bytu ze 30. let v západočeských Klatovech

Ke kompletní rekonstrukci prostorného bytu v západočeských Klatovech autoři přistoupili s péčí hodnou zacházení s rodinným stříbrem – nachází se totiž v bytovém domě ze 30. let, který nechal postavit pradědeček jednoho z autorů návrhu Zeno Fifka. Dům navíc zůstal ve vlastnictví rodiny dodnes a rovněž rekonstrukce probíhala pro blízké příbuzné, mladou čtyřčlennou rodinu.

Terezie Benoni | 25. 03. 2024

Velkorysý byt rozléhající se přes celé jedno patro prvorepublikového činžáku prošel empatickou rekonstrukcí v režii mladých designérů. Díky vzájemné důvěře a pochopení mezi autory návrhu a klienty mohlo vzniknout nevšední rodinné bydlení s řadou atypických prvků. Hlavním záměrem návrhu bylo vdechnout bytu prostorovou velkorysost a dále podpořit prvorepublikový ráz nárožního bytového domu, ve kterém zabírá celé třetí patro. „Přesvědčili jsme investory, že by bylo vhodné využít příležitosti rekonstrukce pro velkorysou změnu – neměnit pouze povrchy, ale také bourat, čistit a měnit dispozici pro život nové rodiny a její potřeby. Současně jsme navrhovali restaurovat maximum možných původních prvků, nové materiály volit kvalitní, které nebude třeba měnit,“ popisuje průběh jeden z autorů projektu Matěj Janský pracující pod hlavičkou studia JanskyDundera. Návrh rekonstrukce jednoznačně upřednostňuje kvalitu nad kvantitou. Pro dosažení prostorové vzdušnosti došlo ke scelení dříve oddělených menší místnosti do větších otevřených prostorů – došlo přitom k maximalizaci těch společných, kde tráví většinu času rodina pospolu. Dětské pokoje jsou pojaty naopak jako malé účelné cely, do kterých se vstupuje přes velkou modrou úložnou skříň inspirovanou skříní do Narnie. Na historii bytu upomíná řada původních prvků, jako jsou kliky, parkety, posuvné dveře nebo přiznaná původní výmalba v ložnici rodičů. K ložnici přináleží vlastní koupelna a je z ní přístupná také pracovna s malým balkonem.

Galerie: Zrekonstruované rodinné stříbro
Mohlo by se vám líbit

Byt, který vám vezme dech: Pětičlenná rodina ukazuje, jak stylově zařídit nadčasový domov

Hory hraček, přecpané skříně a kuchyně, kde jsou dveře lednice plné magnetů a podivných papírů. To rozhodně nečekejte! Majitelé tohoto bytu dokazují, že i s dětmi je možné zařídit interiér reprezentativně a nadčasově.
marianne.cz

Každému detailu byla věnována individuální péče

„Modrá skříň a hlavně vstup do jejích útrob má vyvést člověka z reality do jiného světa, magického prostoru, být filtrem mezi bytem a dětskými pokoji. Má zprostředkovat zážitek a umocnit fantazii. Celý byt pak umožňuje zažívat různé světelné situace, díky skutečnosti že má světlo přístup do bytu ze všech světových stran a různými způsoby – zakulaceným pásovým oknem do ulice, oknem zalomeným přes roh vnitrobloku, obyčejným plochým oknem i zprostředkovaně přes sérii několika oken – to jsou danosti, rohového domu a architektury ze 30. let, tento fakt jsme se snažili pouze posílit a doslova nezazdít,“ zdůrazňují autoři. Každému detailu byla věnována individuální péče. Fakt, že spoluautoři návrhu Matěj Janský a Cyril Dunděra vedou oceňované designérské studio JanskyDundera, se pak projevil na precizním výběru interiérového vybavení i materiálů. Byt rozjasňují syté barvy a je vybaven také autorským nábytkem z produkce jejich značky MCDJ. „Kvalitní individuální prvky obstojí i samotné a dohromady vytvářejí pestrý celek, který dokáže absorbovat další nánosy, není definitivní a ukončený bez možnosti dalšího vývoje. Nesnažíme se o stoprocentní sladění všeho se vším, věříme totiž, že právě tak vzniká vstřícný a uvolněný prostor, kde se různí lidé mohou cítit dobře a nikoliv nepatřičně,“ říkají autoři.

O studiu / autorovi

Asketický luxus, to je motto mladé designérské dvojice Matěje Janského a Cyrila Dunděry, kteří tvoří oceňované studio Janský Dunděra. V praxi uplatňují své zkušenosti ze studií od Skandinávie po Itálii i spoluprací s českými a zahraničními značkami. Kromě návrhů nábytku se Matěj s Cyrilem věnují také interiérové tvorbě, dočasným instalacím a výstavám i výuce.

 

Mohlo by se vám líbit

Dvorek venkovského statku se proměnil k nepoznání: Trávník kompletně nahradily plochy divoce rostoucích trvalek a suchomilných bylinek

Původní statek se nachází na okraji menší vesnice u Litomyšle. Renovace se dotkla všech částí pozemku, nejvýraznější proměnou ale prošel dvůr, který je ze tří stran lemovaný budovami a z poslední se otevírá do sadu s původními i novými stromy.  Novou dominantou se stal přírodní biotop, který svou délkou uspokojí nejednoho plavce.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Minidomek v Jižních Čechách slouží pro útěk před ruchem města

Minidomek v Jižních Čechách slouží pro útěk před ruchem města

Lidé a místa
Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Byt
Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Nevyužitá bazénová hala v Bratislavě se proměnila v jeden z nejkrásnějších interiérů loňského roku a nyní slouží jako vícegenerační bydlení

Byt
V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech

V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech