Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Proměny

Fascinující proměna venkovského domu, který potřeboval pro rodinné potřeby zrekonstruovat od podlahy

Dvacet chalup, svěží povětří, vlastní domácí vajíčka i maso a klid na duši. Jitka s Ivanem a dětmi si v Drníku nedaleko Příbrami plní sen o životě na venkově. O to, aby měl správné kulisy, se postarala designérka Denisa, která cilitvě dovedla interiéry k příjemné atmosféře.

Terezie Benoni | 15. 09. 2023

Tahle rodina má kalendář důležitých událostí posledních let spojený netradičně s velkou rekonstrukcí. „Třeba naše nejmladší, dnes tříletá Žofie, se narodila v den, kdy jsme tu bourali původní střechu,“ popisuje Jitka. Venkovský statek koupili s manželem na konci roku 2017 a v květnu následujícího roku začali s přestavbou. S rodinnými radostmi tak přišly i „radosti“ se stavební firmou a řemeslníky. „Musím přiznat, že jsme na to měli jít jinak a důkladně se poptat po referencích stavařů, objet si jejich domy a popovídat si s majiteli. Tak to máme pro příště,“ směje se dnes. Když byla stavba hotová a mohli začít řešit interiérové finesy hlavní obytné místnosti, vybourali tři zdi a najednou zírali do velkého prostoru – a došlo jim, že sami si dál neporadí. V tu chvíli na scénu přišla interiérová designérka Denisa Bartošová. „Spolupráce mě opravdu bavila. Jitka je dynamická a nadšená, až jsem ji někdy musela trochu mírnit – k rustikální kuchyni chtěla úchytky ve tvaru srnek, na okna kanýrkované závěsy. Kdyby na nich trvala, samozřejmě je necháme, ale obvykle časem dospěla k umírněnějšímu řešení a to je esprit celé proměny: venkov, ale komfortní a praktický. Jednu starou almaru člověk miluje, ale otevírat nepojezdové šuplíky denně v celé lince, to nechcete. Podlahu jsme vybrali z vinylu, protože na dřevěné by majitelé nechali ruce při úklidu a opravách. Interiéru by člověk neměl otročit. Tady je venkov, špinavé holinky dětí a bláto. A v tomto praktickém a nadšeném duchu jsme ruku v ruce vytvořili celý domov.“

Galerie: Proměna venkovského stavení
Mohlo by se vám líbit

Téměř zázračná proměna zchátralého venkovského domku na Vysočině

Tady vůbec nikomu nevadí, že za okny mrzne až to praští. Venkovské chalupě Hunalových to sluší sice v každém ročním období, v tom zimním, je tu však obzvlášť útulno.
marianne.cz

Proměnit museli kuchyň, jídelnu a obývák

Do hlavní místnosti o cca 60 metrech čtverečních vetknout kuchyň, jídelnu a obývák. Dále bylo potřeba zařídit interiér ve venkovském stylu s moderními prvky a zachovat stylovou čistotu, ovšem ne na úkor praktičnosti a komfortu bydlení. „Linka ve tvaru U odděluje kuchyňský kout a nabízí spoustu užitného prostoru – z vnější strany se vešla i malá knihovna. Je ovšem evidentní, že víc než stylové kousky, jako třeba kovové barové stoličky, dělá domov láska…“ říká Denisa. „Kachlová kamna poslouží jako záložní zdroj tepla, kdyby vypadlo centrální elektrické topení. Vytopí aspoň hlavní místnost. Ráda na nich i vařím, tažený vývar z jejich plotny je dokonalý,“ pochvaluje si Jitka. „Velká lednice z nerezu a tabule na vzkazy vytvářejí moderní kontrast k tradičně pojatému vybavení,“ doplňuje Denisa.


V ČEM JE PROMĚNA VÝJIMEČNÁ

„Spolupráce mě opravdu bavila. Jitka je dynamická a nadšená, až jsem ji někdy musela trochu mírnit – k rustikální kuchyni chtěla úchytky ve tvaru srnek, na okna kanýrkované závěsy. Kdyby na nich trvala, samozřejmě je necháme, ale obvykle časem dospěla k umírněnějšímu řešení a to je esprit celé proměny: venkov, ale komfortní a praktický. Jednu starou almaru člověk miluje, ale otevírat nepojezdové šuplíky denně v celé lince, to nechcete. Podlahu jsme vybrali z vinylu, protože na dřevěné by majitelé nechali ruce při úklidu a opravách. Interiéru by člověk neměl otročit. Tady je venkov, špinavé holinky dětí a bláto. A v tomto praktickém a nadšeném duchu jsme ruku v ruce vytvořili celý domov.“

CO ŘÍKÁ MAJITELKA JITKA

„Hospodaření má v tomto domě dlouhou a pevnou tradici, první statkář tu spravoval svůj grunt už v roce 1837. My určitě nebudeme statkařit ve velkém, začínáme s pár slepicemi, prasaty, husami a kozami a uvidíme, co bude dál. Tím chci ale říct, že známe zdejší historii a ctíme ji. K minulosti v novém interiéru asi nejvíce odkazují kamna s bílými kachli. Ač je to dost netradiční barva, s manželem jsme moc rádi, že jsme dali na doporučení Denisy, stejně jako ve spoustě jiných věcí. Díky spojenému prostoru máme pocit, že jsme pořád spolu, z oken a prosklených dveří máme výhled na dvůr, pastviny, zahradu s krmítkem a do blízkého lesa. Venkovský život mě ničím nezklamal. Je nám tu i díky Denise dobře.“

TEXT: OLGA PROCHÁZKOVÁ | FOTO: ROBERT TICHÝ

Mohlo by se vám líbit

Dlaždice kolem bazénu pálily do nohou, hrozil dokonce pád. Jak proměna dopadla?

Betonovou dlažbu u bazénu tvořily cihly natřené našedo. V horku povrch pálil do nohou a barva se loupala. Podél plotu se dalo projít jen s rizikem pádu do bazénu, filtrace umístěná vedle pergoly obtěžovala hlukem, v chladnu se dalo pod pergolou sedět pouze ve svetru. To všechno bylo nutné změnit!
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Proměny
Zelený strop a červené topení:  Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Zelený strop a červené topení: Proměna dřív fádní jídelní v originální místo plné pozitivní atmosféry

Proměny
Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměna kuchyně a jídelny: Majitelka chtěla, aby interiér působil romanticky, ale ne naivně, útulně, a přitom funkčně

Proměny
Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami

Proměna nudné předsíně na pražském Žižkově: Pryč je úzká nudle s bílými stěnami

Proměny
Proměnili dětský pokoj tak, že už z něj děti nechtějí vůbec vytáhnout paty

Proměnili dětský pokoj tak, že už z něj děti nechtějí vůbec vytáhnout paty