Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Zachránili nevyužitý prostor v Černošicích: Proměna interiéru v historické vile

Info ikona
Zachránili nevyužitý prostor v Černošicích: Proměna interiéru v historické vile

Byt v Černošicích vznikl rekonstrukcí prostor v posledním patře prvorepublikové vily, kde se dříve nacházel nevyužívaný letní byt, který ovšem již od počátku skýtal velký potenciál. Mladá majitelka, která  v budoucnosti počítá se založením rodiny s dětmi, potřebovala upravit dispozice i technická řešení.

Terezie Benoni | 1. 04. 2024

V posledním patře prvorepublikové vily se nacházel nevyužívaný letní byt. „ Kromě technických řešení, které spočívaly v zaizolování celého prostoru a podkroví a vytvoření nové topné soustavy, jsme se s mladou majitelkou dohodli na dispozičním řešení, které v budoucnosti počítá se založením rodiny s dětmi. Díky tomu prošel byt výraznou dispoziční změnou, přičemž základní ideou bylo zároveň zachovat atmosféru bytu, která by ctila daný dům, ale zároveň byt přizpůsobit současným požadavkům a vyzdvihnout jeho dané kvality,“ popisuje situaci architekt David Kačaba z NUO STUDIO. „V současném obývacím pokoji byly proto vybourány všechny příčky, které původní prostor zbytečně dělily a zatemňovaly a obecně nevyhovovaly současným nárokům na život a bydlení. Jejich odstraněním vznikl prosvětlený velkorysý prostor, který je členěn jenom nábytkovou stěnou s knihovnou doplněnou o barové sezení. Do vzniklé niky na protější stěně jsme vložili kuchyňskou linku, která nevyčnívá do prostoru a je součástí obvodové stěny. Dominantou obývacího prostoru jsou pětiboké rizality, ve kterých se nabízejí krásné výhledy do údolí s pohledem na řeku Berounku. Pravě ty jsme se rozhodli akcentovat a umístili jsme do nich jídelní stůl a pódium, které bylo přáním majitelky, a na kterém hodlala trávit nejvíce času. Aby nebyla funkce pódia pro budoucnost limitující, tak jsme po vzájemné dohodě rozšířili jeho funkci o rozkládací sedačku, která je jeho integrální součástí, takže je možné tyto funkce buď střídat nebo je případně i kombinovat.“

Galerie: Byt s pódiem v Černošicích
Mohlo by se vám líbit

Vkusně zařízený byt s úžasným balkonem: Bílá barva omezenému prostoru sluší

Čtyři veliká okna, jeden útulný balkón, dva pokoje. To všechno stačí k dokonalému pohodlí v menším vkusně zařízeném bytě v moderním skandinávském stylu.
marianne.cz

Zachovali dobové prvky a přidali moderní řešení

V koupelně došlo rovněž k vybourání příček a očištění daného prostoru od dobových nánosů. Do vzniklého místa autoři projektu vložili prosklenou stěnu s dveřmi na toaletu a do sprchového koutu, která umožňuje, aby do celé hloubky koupelny pronikalo přirozené denní světlo. Ložnice byla oddělena od původně průchozího dětského pokoje a doplněna o postel vloženou pod zkosení střechy, kosmetický stolek a vestavnou šatní skříň s posuvnými dveřmi. Šatní skříň je vnitřně osvětlena a díky perforaci jejích dveří slouží večer rovněž jako příjemné ambientní osvětlení celého prostoru.  „V bytě jsme se snažili navázat na hodnotné dobové prvky v podobě repasovaných kazetových dveří a špaletových oken s původním mosazným kováním. Původní podlaha z velkoformátových smrkových prken byla doplněna ručně malovanou betonovou dlažbou a obklady, jejichž motiv se prolíná celým bytem a propisuje se i do kovových prvků jako jsou například větrací mřížky. V bytě byly použity porcelánové vypínače a některé typy osvětlení odkazující na genius loci domu a vytvářející kontrast se současnými prvky zařízení a s nábytkem na míru z březové překližky. Povrchy stěn byly ponechány ve štukovém provedení, pouze na stropě byly doplněny bílou výmalbou, která opticky sjednocuje celý prostor,“ uzavírá architekt.

Mohlo by se vám líbit

Při návrhu bytu pro mladou rodinu hrály hlavní roli potřeby jejich dětí

Naladit se na potřeby těch nejmenších obyvatel velkého městského bytu se pokusili architekti ze studia HAO Design, kteří tuto schopnost potvrdili už ve svých předchozích návrzích. Rodinné bydlení jim zkrátka jde.
marianne.cz
Zdroj článku