Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Kompletní rekonstrukce domu v historickém jádru Kutné Hory: Zbavili se nánosů necitlivé rekonstrukce ze 70. let

Info ikona
Kompletní rekonstrukce domu v historickém jádru Kutné Hory: Zbavili se nánosů necitlivé rekonstrukce ze 70. let

Starý dům v jádru Kutné Hory doznal během své historie četných změn. Původní středověký dům zcela shořel, nahradil ho objekt z konce 19. století, který však prošel rozsáhlou a nepříliš citlivou rekonstrukcí v sedmdesátých letech 20. století, která dále proměnila jeho povahu. Dnes se podařilo domu vrátit jeho autentickou atmosféru.

Terezie Benoni | 27. 03. 2024

 „Naším hlavním záměrem bylo v domě znovuobjevit jeho paměť a původní vrstvy, kterých nebylo mnoho, a prolnout je s vrstvami novými tak, aby vzájemně tvořily celek. Hranici mezi starým a novým jsme se snažili spíše znejišťovat, než aby na ní bylo upozorňováno,“ vyprávějí autoři projektu ze studia BYRÓ architekti Jan Holub a Tomáš Hanus. „Nové zásahy mají objektu přinést nové impulzy, které spočívají zejména v nečekaném propojování jednotlivých prostor domu interiérovými okny a otvory. Dům, který je určený k životu rodiny s třemi dětmi, díky tomu v interiéru lépe komunikuje, jednotlivé místnosti se navzájem otevírají a prolínají. Atmosféry a světelné nálady se vrství napříč objektem a přinášejí do domu proměnlivou a pestrou škálu vjemů.“ Leitmotivem domu je jeho točité schodiště, které se nachází v jádru dispozice a propojuje dům vertikálním směrem. Díky luxferovým stěnám a dalším novým otvorům, které do něj ústí, se hlavní komunikační jádro stává i mediátorem mezi jednotlivými místnostmi domu v horizontálním směru. Mezi přízemím a patrem je původní kamenné schodiště, mezi patrem a podkrovím je pak nově navržené schodiště tvořené pouze ocelovými stupni, které propouštějí světlo o podlaží níž. Vršek schodiště je totiž zakončen střešním světlíkem, který přináší denní světlo na samotné schody a do hloubky dispozice.

Galerie: Rekonstrukce domu v Kutné Hoře
Mohlo by se vám líbit

Rodinný dům u Českého Krumlova zasadil do terénu tak, aby byl výsledek co nejpřirozenější a zároveň ekonomicky co nejméně náročný

Svažitý pozemek na předměstí Českého Krumlova měl obrovský potenciál, ale zároveň velkou skálu po celé západní straně a také náročnější přístup. Jelikož se v okolí domu plánuje rozsáhlá výstavba, představovalo zadání pro architekta opravdovou výzvu.
marianne.cz

V interiéru se barvami nešetřilo

K náladě a charakteru domu přispívá kromě práce se světlem také barevnost domu. Exteriér domu je pojatý střídmě, práce s barvami v interiéru je pak expresivnější. Celkově jsou voleny spíše tlumené odstíny, které jsou na několika místech kombinovány s výraznějšími barevnými plochami či akcenty. „Přesné řešení vznikalo poměrně dlouho a pečlivě a významnou roli v něm hrál dialog s klienty. Většina nábytku, který je v interiéru použitý, vznikla dle našeho autorského návrhu. Dispozičně se dům odehrává kolem centrálního schodišťového jádra, které propojuje všechna podlaží. Sklep zůstal rekonstrukcí prakticky nedotčen a slouží ke skladovacím účelům. Do přízemí se vstupuje skrze prostornou vstupní halu, na kterou navazuje kromě schodiště denní dětská herna se samostatnou koupelnou a servisní část domu, která je orientovaná do dvora – technická místnost, prádelna a výtvarná dílna. V patře se nachází obytný prostor s kuchyní, rodičovská ložnice se samostatnou koupelnou a pracovna. Podkroví je určeno pro děti, nachází se v něm klučičí a holčičí pokoj a další koupelna s toaletou. Nedílnou součástí domu je jeho intimní dvorek a zahrada, které byly v rámci renovace také upraveny a jsou přístupné jak přímo ze suterénu, tak přes novou terasu z hlavního obytného prostoru patra,“ uzavírají autoři projektu.

Mohlo by se vám líbit

Tři roky opravovali domek v Krumlově, aby z něj vytvořili jedno ze nejkrásnějších míst, které můžete navštívit

Přímo u břehů Vltavy, těsně před jejími jižními meandry v jednom z nejkouzelnějších měst Česka, stojí historický dům, který se jeho majitelé rozhodli originálně a elegantně opravit. Během rekonstrukce na ně čekalo nejedno překvapení.
marianne.cz
Zdroj článku