Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Barvy moc nemusí, tak sáhli po černobílé klasice a vytvořili zcela nadčasový interiér

V domě postaveném na konci devatenáctého století navštívíme byt plný denního světla, vkusného moderního i klasického nábytku a praktických řešení. Milovníci dřevěných podlah, kachlových kamen a vysokých stropů, račte dál!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Terezie Benoni | 27. 03. 2025

Jen málo míst ve švédském Göteborgu je spojeno s historií tak silně jako oblast Skanstorget, kde se právě nacházíme. Kořeny této čtvrti sahají až do 17. století a dohlíží na ni kamenná pevnost Skansen Kronan. Právě na tuto kulturní památku mají majitelé výhled z oken svého devadesátimetrového bytu. Klenutá okna obývacího pokoje, kuchyně a jídelny vedou na rušnější stranu, zatímco další do dvou světových stran a do klidného vnitrobloku. Interiér je plný dobových detailů z konce minulého století. Nechybí dva balkony, vysoké štukované stropy, původní prkenné podlahy opatřené bílým voskem a dvoje kachlová kamna.

Galerie: Klasický byt v černobílém kabátku

Čarování s dispozicemi

Jak to u velkých secesních bytů bývá, i zde si museli majitelé pohrát s dispozicemi. Už dávno nebylo nutné mít tolik oddělených místností, pokoj pro služku a zbytečně moc temných skladovacích prostor. Kuchyň je proto zcela propojená s jídelnou a obývacím pokojem. Při vstupu vás přivítá předsíň s dostatečným úložným prostorem, světle šedé stěny doplňuje dlažba v klasickém vzoru šachovnice. Černobílá kombinace se nachází v hlavním obytném prostoru, kdy klasicky bílé stěny doplňují výraznější kusy nábytku a dekorací. Před čtyřmi lety byla nově zrekonstruovaná koupelna, která stylem koresponduje se zbytkem interiéru. Dvě soukromé ložnice mají dostatek úložných prostor, vlastní šatny, do jedné se vešel i praktický pracovní koutek, druhá má zas balkon vedoucí do klidného dvora.

Čtěte také: KVÍZ: Víte, jak uchovat potraviny déle čerstvé, nebo je zbytečně necháváte zkazit?

Zjistěte, jak si uchovat chleba čerstvý co nejdéle a jak udržet ovoce a zeleninu svěží ne dny ale týdny. Odborníci odhalují nejčastější chyby, které děláme při skladování potravin. Správným uchováváním předejdete nadbytečnému plýtvání potravin, za což vám poděkuje nejen vaše peněženka, ale i životní prostředí.
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×