Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Polovina dvojdomku z 50. let se z labyrintu místností přeměnila ve světlý a moderní domov

Život rodiny je dnes jiný než v době výstavby a neomezuje se na přísně vymezené místnosti. Hlavním požadavkem obyvatel proto bylo vytvořit velký prostor pro společné bydlení.

Terezie Benoni | 4. 09. 2023

Projekt řeší adaptaci poloviny dvojdomku z 50. let pro potřeby početné rodiny. „Dům se musel radikálně proměnit zevnitř, prostorově i provozně - přízemí se muselo otevřít,“ vysvětlují autoři projektu z ateliéru ORA. „Místo labyrintu komor a místností jsme vytvořili velký společný prostor s krbem uprostřed. Aby byl prostor nejen velký, ale měl i výškovou kvalitu, posunuli jsme strop nad část obytného prostoru a propojili obývací část s hernou v patře. To zase posiluje rodinnou pospolitost. V prvním patře jsou dětské pokoje umístěny kolem herny.“

Galerie: Dům na předměstí
Mohlo by se vám líbit

Rodinný dům v Bratislavě je z montovaných dřevěných sendvičových panelů

V hlavní roli je bílá barva, která je použita v mnoha odstínech a strukturách na dřevěných olejovaných podlahách, na hrubě drásaném dubovém nábytku nebo bílém mramorovém obkladu a prochází interiérem i na textilu - bílý len na povlečení a závěsech. To vše v kombinaci s detaily z hrubého starého dřeva.
marianne.cz

Pohled z ulice se příliš nezměnil

Interiér chce být přívětivý. Své obyvatele zahlcuje přemírou struktur a textur. Dřevo v různých povrchových úpravách, stěrky a nátěry, v nichž je patrné zpracování lidskou rukou. „Přesto se nevyhýbáme ani barvám. Stejně jako se změnily vztahy uvnitř dispozice, změnil se i vztah k exteriéru. Dvůr už není utilitárním prostorem, od kterého se dům odvrací, protože už neslouží k výrobě. Je spíše prostorem pro rekreaci - hlavní obytný prostor šíří svůj vliv skrze novou prosklenou místnost,“ vysvětlují architekti. V teplých měsících je dvůr přirozeným rozšířením obytného prostoru. Dům je jinak orientován do ulice a jinak do dvora. Do ulice se příliš nemění ani neotevírá. Ačkoli se dům v interiéru radikálně proměnil, jeho původní vzhled a atmosféra zvenčí zůstává zachovaná. Vikýř obrácený do ulice, v němž je umístěna herna, vytváří novou dominantu domu. Ze dvora je strategie jiná - dům se maximálně otevírá. K domu je připojena prosklená místnost, jejíž motiv se opakuje v prvním patře.

Architekti: ORA
Oblast: Ostopovice, okr:  390 m²
Rok výstavby: 2022
Výrobci:  Benáder ATEH lighting
Architekti: Barbora Hora, Jan Hora, Jan Veisser
Zhotovitel interiéru: ACER WOODWAY

Mohlo by se vám líbit

Dům kousek od Prahy, který je pro své majitele jako rozečtěná kniha

Už v polovině 16. století byla tato usedlost nejstarší budovou v obci nedaleko Slaného. Téměř půl tisíciletí poté aspiruje na to, být i nejhezčí. Jeho secesní fasádu zdobí stylizovaný mlynářský znak a motivy práce ve mlýně a také patron české země – svatý Václav. Už dlouho se tu ale nemele.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Zrcadlový dům: Stavba, která se stala součástí lesa

Zrcadlový dům: Stavba, která se stala součástí lesa

Dům
Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Dům
Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness