Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Rodinný dům u Českého Krumlova zasadil do terénu tak, aby byl výsledek co nejpřirozenější a zároveň ekonomicky co nejméně náročný

Svažitý pozemek na předměstí Českého Krumlova měl obrovský potenciál, ale zároveň velkou skálu po celé západní straně a také náročnější přístup. Jelikož se v okolí domu plánuje rozsáhlá výstavba, představovalo zadání pro architekta opravdovou výzvu.

Terezie Benoni | 15. 02. 2024

Nejprve si majitelé přáli rekonstruovat původní dům, osud tomu ale zřejmě chtěl jinak a podařilo se jim získat jedinečnou parcelu s kouzelným výhledem na krumlovské zámecké zahrady. Rozhodnutí tedy bylo jednoduché. Nic se rekonstruovat nebude, je potřeba navrhnout novostavbu. Oslovili proto na základě doporučení známých architekta Radovana Vacíka. Vzhledem k charakteru okolní zástavby, kde se nacházejí jak solitérní stavby rodinných a bytových domů z doby socialismu, starší prvorepublikové vily, tak i současné moderní domy, zvolil architekt Radovan Vacík pro svůj návrh koncept „příměstské vily“. „Správně navržené dispoziční uspořádání, minimalizace komunikačních prostor a vhodné rozdělení pater jsou klíčovými prvky navrženého domu. Ten poskytl prostor pro kancelář klienta, ale především se stal domovem jeho rodiny se 3 dětmi,“ popisuje autor projektu základní vizi. Přístupová komunikace na horní části pozemku, prudký svah, skála, ale i nádherný výhled – to jsou důvody, které vedly k rozhodnutí architekta umístit obytné patro trochu netypicky. Nachází se na stejné úrovni jako garážová stání, tedy nad dětskými pokoji.

Galerie: Rodinný dům se skálou
Mohlo by se vám líbit

Herec Štěpán Benoni nás exkluzivně pozval na návštěvu svého vysněného kanadského srubu na Šumavě

Splněný sen. Tak bychom mohli v jednoduchosti popsat bydlení herce Štěpána Benoniho a jeho ženy Vlaďky, kteří se před několika lety rozhodli opustit rušný městský život a raději pořídit dřevostavbu, dva psy a dva koně. Jaké výzvy na ně čekaly?
marianne.cz

Veliké okno jako dominanta domu

V obytném patře najdete otevřenou kuchyň s barovým ostrůvkem, jídelním stolem a převýšeným obývacím prostorem. Na jídelnu navazuje prosklená lodžie, která umožňuje vychutnat si pohled do údolí. Dále se tu nachází ložnice s vlastní koupelnou a šatnou, centrální točité schodiště a spíž, která je průchozí do garáže. O patro níž jsou pak tři dětské pokoje, koupelna, technická místnost a prádelna. V nejvyšším patře je pracovna s výhledem skrz vysoký obývací prostor, kuchyňka a koupelna pro hosty. Toto patro je také samostatně přístupné přes malé technické zádveří. Místem setkávání, a tedy srdcem domu, je převýšený obývací prostor s velkorysým oknem. To z venku dominuje kompaktní bílé hmotě vily. Protiváhou výrazné skleněné ploše je prostorná lodžie, díky které působí celek harmonicky. Dům dále doplňují terasy a terénní schodiště, které dotváří vhodné propojení s okolní zelení. Právě vhodné usazení vily na pozemek tak, aby byl výsledek co nejpřirozenější a zároveň ekonomicky co nejméně náročný, bylo klíčové. Architekt si s tím poradil díky tomu, že si nechal pozemek geometricky zaměřit a následně vlastnoručně vyrobil precizní fyzický model. Modely jsou poznávacím znamením Ing. arch. Vacíka i dnes, jen si je již tiskne na 3D tiskárně.

Autor návrhu: Ing. arch. Radovan Vacík, www.radovanvacik.com

Mohlo by se vám líbit

Stavba snů: Rodinný dům ve Vajnorech přináší komfort inspirovaný oblíbeným kempováním

Total Studio postavilo letní dům, který vychází z principu kempování ve stanu. Půdorys je uspořádán jako plynulý přechod z noční části domu přes denní část s prosklenou stěnou na krytou terasu.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Dům
Zdědil dům po předcích ve Vysokém Mýtě a poklady z půdy znovu oprášil a použil v rekonstruovaném interiéru

Zdědil dům po předcích ve Vysokém Mýtě a poklady z půdy znovu oprášil a použil v rekonstruovaném interiéru