Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Záchrana chátrajícího skvostu: Znovuzrozený buquoyský letohrádek Bažantnice každému vyrazí dech

Bývalý letohrádek patřící v minulosti rodu Buqoyů má bohatou stavební historii. Původně barokní zahradníkův domek buquoyové nejprve přestavěli v novogotickém stylu ale dlouhé roky pak chátral. Nový majitel požadoval kvalitní bydlení a zároveň byl fascinován dobovými prvky. Jak se podařilo jeho sny splnit?

Terezie Benoni | 9. 04. 2024

Svým majitelům sloužila jako místo meditace a odpočinku v propojení s krásnou přírodou nově založeného anglického parku zvaného Bažantnice. V této podobě se objekt dochoval až do roku 1948, kdy přešel pod správu zestátněných lesů a stal se obydlím pro její zaměstnance. Tehdy došlo k výměně celé střechy, změně dispozičního řešení budovy i fasády a dům zcela ztratil svůj charakteristický vnější vzhled. Před rokem 2010, kdy jej zakoupil architektův mladší bratr, byl objekt nějakou dobu neobydlený a chátral. „Nový majitel požadoval kvalitní bydlení a zároveň byl fascinován někdejším expresivním novogotickým ztvárněním. Práce tedy začala pátráním v archivech, rešeršemi podobných historických staveb a odhalováním dochovaných původních vrstev a detailů přímo na stavbě. Výsledkem tohoto procesu byl projekt nejvěrnější možné obnovy novogotického exteriéru v kombinaci s interiérem přizpůsobeným moderním nárokům na bydlení,“ vysvětlují architekti Tomáš Petrášek a Tereza Květoňová ze studia DEBYT.
 „Protože byl pro majitele vzniklý koncept příliš finančně náročný, museli jsme opustit koncept vnější repliky historické stavby. Projekt se tak vrátil zpět na začátek, nicméně navázal na některé již zrealizované části hrubé stavby, například posunuté části vnitřních nosných stěn nebo doplnění čelních rizalitů malými přístavky. Zásadní finanční úsporu přineslo rozhodnutí zachovat krov z roku 1948. To znamenalo nutnost akceptovat podobu domu, které dominuje mohutná a jen málo členitá střecha. A právě ta ‒ s citlivě navrženými detaily komínů a vikýřů ‒ byla podstatou prapůvodní barokní tváře stavby. Postupné obrábění historických vrstev domu společně s přísadou spletitého příběhu rekonstrukce a investorových přání a plánů dalo vzniknout zcela nové svébytné podobě letohrádku. Podobě, která vše integruje do jednoho homogenního celku.“

Galerie: Buquoyský letohrádek Bažantnice
Mohlo by se vám líbit

Hraběnka Marie Kinsky proměnila domek zahradníka ve stylové ubytování

Od roku 2011 stojí Marie Kinsky nejen za materiální, ale také v jistém smyslu za duchovní rekonstrukcí zámku. Tady se ve stínu stoletých kaštanů nachází Zahradníkův domek. Jméno nedostal jen tak pro nic za nic, skutečně tu kdysi žil zahradník, který pečoval o zámeckou zeleň. Dnes uvnitř najdete čtyři barevně odlišené pokoje, v nichž se potkává kombinace českého baroka a moderních prvků.
marianne.cz

Jedinečné místo k životu i k odpočinku

Vnitřní dispozice domu v jeho denní části s drobnou korekcí zachovává původní dvoutrakt, zatímco noční část se vložením chodby změnila na trojtrakt. Otevírají se tak nové příčné a podélné průhledy domem. Vchod z hlavního průčelí vede do obnovené a rozšířené vstupní haly. Naproti vstupu návštěvníky domu upoutá autorská tapisérie z dílny výtvarnice Evy Tomešové. Prostor haly oživuje světlík - těžiště celého půdorysu, kolem nějž volně rotují nároží hlavních dispozičních bloků. Funkci kuchyně a velkorysé jídelny v sobě spojuje salón. Stejně jako kdysi i dnes představuje hlavní reprezentativní a společenský prostor domu. Rozšíření salónu kolem podélného průchodu přineslo majitelům lepší možnosti jeho zařízení. Posunutá vnitřní nosná stěna jej pak odděluje od spíže a relaxačního zákoutí s knihovnou. Navazující pracovna se nachází v původním výklenku s panoramatickým oknem.
 Noční částí domu prochází dlouhá chodba s koupelnou a ložnicí na jedné straně a dětskými pokoji na straně druhé. Opticky ji člení lomená skříňová stěna. Ta kromě úložných prostor integruje i skryté dveře do dětských pokojů. Jejich útulně domácké a barevné pojetí doplňuje hrubší detail na míru navrženého nábytku. Další autorské solitérní kusy nábytku - zavíratelná předsíňová stěna, box na dřevo či čalouněná obouvací lavice v hale - spolu se zvlněnými zděnými kamny či lamelovými zasunovacími dveřmi mezi salónem a pracovnou jsou záměrnou nadsázkou a navazují na hravý až divadelní charakter původního letohrádku. Dům dnes poskytuje příjemné bydlení pro rodinu s dětmi a zároveň si zachovává genia loci.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a interiérovými designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Mediálním partnerem soutěže je Marianne bydlení. Vítězné interiéry budou oceněny 14. května 2024 v pražském Centru současného umění DOX.

Mohlo by se vám líbit

Historická vila postavená rodinou Rothschildů v Šilheřovicích hledá nového majitele

Skutečný historický poklad, který pochází z druhé poloviny 19. století, byl postaven rodinou Rothschildů a sloužil jako jedno z letních sídel baronky Alice Charlotte von Rothschild. Nachází se v zámeckém golfovém areálu Šilheřovice a je otázkou, kdo získá tu čest, se o tento architektonický skvost dál starat.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Z venku obyčejná, uvnitř luxusní: Farma 21. století boří zažité stereotypy

Z venku obyčejná, uvnitř luxusní: Farma 21. století boří zažité stereotypy

Dům
Prozkoumejte moderní jednopodlažní dům, kteří architekti zasadili do kopce a dokonale propojili s přírodou

Prozkoumejte moderní jednopodlažní dům, kteří architekti zasadili do kopce a dokonale propojili s přírodou

Dům
Rekonstrukce třípodlažního rodinného domu v Jenštejnu: Černé prvky se prolínají celým interiérem

Rekonstrukce třípodlažního rodinného domu v Jenštejnu: Černé prvky se prolínají celým interiérem

Dům
Vytvořili skvostný domov, kde se setkává vkusný design a pohodový rodinný život

Vytvořili skvostný domov, kde se setkává vkusný design a pohodový rodinný život