Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Zdědil dům po předcích ve Vysokém Mýtě a poklady z půdy znovu oprášil a použil v rekonstruovaném interiéru

Více než stometrový byt po váženém měšťanovi a současně podnikateli s kávou a likéry potřeboval víc než kosmetickou rekonstrukci. Bylo nutné udělat nové rozvody, novou koupelnu a záchod, stavební úpravy, renovace a dokládku parket, změnu dispozice a stržení snížených stropů. Jak se proměna zadařila?

Terezie Benoni | 11. 06. 2024

„Klient zdědil dům z přelomu 20. století po svých prarodičích ve Vysokém Mýtě. Předmětem rekonstrukce se stal majestátní více než stometrový byt po váženém měšťanovi a současně podnikateli s kávou a likéry. Rekonstrukce obsahovala nové rozvody, novou koupelnu a záchod, stavební úpravy, renovace a dokládku parket, změnu dispozice a stržení snížených stropů. Zadání bylo pro dnešní dobu nestandardně zaměřené na zachování původního vybavení v co největším rozsahu,“ vysvětluje autorka projektu Eliška Nekolová z ateliéru INTERIEN. Kvůli důrazu na ekologické hodnoty se rozhodla hledat dodavatele v okolí, ale nebyla schopna nalézt solidní a spolehlivé řemeslníky. Nakonec na místo přivezla všechny osvědčené dodavatele.

Galerie: Rekonstrukce měšťanského domu ve Vysokém Mýtě

Čtěte také: V bratislavském domě z 50. let proběhla rekonstrukce: V interiéru plném hravosti, optimistmu a pozitivní energie našla bydlení mladičká Ema

Byt v lukrativní lokalitě slovenské metropole původně pořídili rodiče vysokoškolačky Emy jako investici. „Než jej koupili, požádali nás, abychom posoudili, zda má potenciál a jestli v něm nečíhají nějaké nástrahy, technické, právní nebo jiné,“ říká architekt Ivan Príkopský z ateliéru Toito, jeden z autorů projektu.

Nábytek po předcích v novém kabátku

Při zevrubném průzkumu domu jsme s klientem objevili na půdě pár kousků nábytku po předcích, kterým jsme spolu s čalouníkem a restaurátory vdechli nový život. Šikovným rukám restaurátora pana Tobiáška neušel gauč se stolkem (svatební dar prarodičů klienta), lenoška, křeslo i sáňky (poklady z půdy). Restaurátoři měli na starost skříně, psací stůl a křeslo, kde sepisoval účetní knihu prapředek klienta, bedny na kávu a čaj, z kterých se staly noční stolky a obrazy, které pod nánosem prachu už dlouho neviděly světlo světa,“ vysvětluje architekta. „Snažila jsem se do interiéru zakomponovat pytlíčky na kávu (tapeta v malé ložnici) a lahvičky po likérech (zalité do pryskyřice do panelu a použité jako jedna stěna sprchového koutu), ale také sjednotit různorodé styly, barvy a materiály. Zde má práce mimo běžné designérské a manažerské úkony spočívala také v hledání 3 stejných skleněných světel do chodby přes bazarové portály či zadávání šití záclon a závěsů babičce investora. S důrazem na znovupoužití nábytku a materiálů jsem neváhala z jiného projektu použít zbytek kamenné desky na ostrůvek a konferenční stolek původně dodaný ve špatné velikosti, který chtěl výrobce vyhodit. Velká část financí byla spotřebována na kvalitní restaurování historických (nebo jen starých, ale s příběhem) kusů nábytku, menší část na dokoupení nového vybavení.“

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a interiérovými designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Mediálním partnerem soutěže je Marianne Bydlení.

Čtěte také: Mezonetový byt na Vinohradech se po rozsáhlé rekonstrukci proměnil v architektonický skvost plný inovativních řešení

Vytvořený s ohledem na tradici Vinohrad a inspirovaný jednoduchostí, se tento byt se stává mistrovským dílem, kde každý detail a barva má svůj význam. Je to symfonie světla a stínů, která podtrhuje jednoduchost a krásu architektury.
Zdroj článku

Související články

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Dům
V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

V Ostravě vyrostl mini domek z původně hospodářské budovy a je kouzelný

Dům
Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu

Mlýn ze 17. století na Vysočině majitelé proměnili v oázu klidu