Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Byt

Jako jednotná linka při rekonstrukci letenského bytu byla použita modrá barva

Info ikona
Jako jednotná linka při rekonstrukci letenského bytu byla použita modrá barva

Byt se nachází v nově zrekonstruovaném bytovém domě v blízkosti Letenského náměstí. Mladá pár si přál navrátit interiéru něco z jeho původního charakteru a dodat mu industriální moderní šmrnc.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 19. 07. 2021

Interiér dostalo za úkol vyřešit architektonické studio SMLXL. Obytná plocha byla od developera předána ve stavu shell and core, což znamená ve stavu hrubé stavby. „Přesto jsme se nevyhnuli stavebním úpravám vyplývajícím z nově navržené dispozice – rozvody elektroinstalací, úpravy a změny pozic stavebních otvorů, rozvody vody a odpadů, nový sádrokartonový strop,“ popisují architekti. „Bytu jsme chtěli částečně navrátit původní charakter, který byl nyní daný už jen špaletovými okny. Dveře jsme proto zvolili obložkové profilované a na míru, které jsme oproti původnímu návrhu zvýšili. Podlaha je v obytných místnostech dřevěná a parkety, které jsme zvolili v atypicky větším rozměru, jsou skládány ve francouzském stylu. Záměrem bylo tyto původní prvky kombinovat s industriálními a barevnými detaily.“ Jednotnou linkou v bytě o ploše 105 m² je modrá barva, která se objevuje v malbě na cihlové stěně v obývacím pokoji, na sedací soupravě, v modré mozaice v koupel-ně okolo vany, ale také na dveřích do soukromé koupelny v ložnici. Industriální atmosféru dodávají kovové detaily. Ty najdeme na posuvných dveří oddělující vstup od obytného prostoru, knihovna je vyrobena z roxorových prutů nebo za kuchyňskou linkou najdeme plech. „Velkou váhu jsme také dali na výběr topení – litinová tělesa doplněná o retro černé ventily. Celý interiér je laděn jako celek včetně vybraných doplňků a dekorací. Černá dlažba na podlaze ve vstupní hale opticky rozděluje vstup do bytu od obytné části. Posuvné ocelové zrcadlo vyrobené na míru skrývá elektro rozvaděč. Před ním je umístěno betonové křesílko.“

Bílá, černá a ocel

Autoři projektu si netradičně pohráli s jednotlivými barvami, zajímavými materiály a nábytkem na míru.  Černý box, který najdeme v hale odtud přechází do hlavní obytné místnosti. Ukrývá jak úložné prostory pro boty a kabáty, tak veškeré spotřebiče v kuchyni. „Je na něm použita překližka mořená na černo v kombinaci s dvířky v tabulové barvě. Samotná překližka je pak nepravidelně skládaná. Nízká část kuchyně je v bílém laku v kombinaci s ocelovými plechy ponechanými v přirozené barvě po válcování za tepla. Plech je použit v atypickém opláštění ostrůvkové digestoře, na dvířkách pod dřezem i v celku za kuchyňskou linkou. Pracovní deska na kuchyni je kombinací bílého a černého corianu. Jídelní stůl je součástí ostrůvku a je vyroben z dubového mořeného masivu. Jednotlivé dubové fošny jsou propojeny roxorovými pruty.“ Šatní skříně v ložnici jsou také vyrobeny na míru a mají atypicky frézovaná dvířka. Jako úchytky jsou v celém bytě použita lana. Propojení koupelny s ložnicí fixním zasklením bylo přání klientů, které jsme rádi dodrželi. Výrazným prvkem je zde také postel Hästens, kterou jsme doplnili o překližkové čelo na míru a volně stojícími nočními stolky. „Koupelny jsou řešeny minimalisticky. Ve větší z nich je použita mozaika okolo vany v návaznosti na betonovou voděodolnou stěrku. Nábytek je zde z mořeného masivu. Druhá z koupelen je kombinace šedé dlažby a obkladu imitující beton v kombinaci s bílou voděodolnou malbou. I zde se objevuje ocel, a to na rámu skla do sprchy a zrcadla. Industriálně je laděn i výběr osvětlení, a to nejen u umyvadel, ale i ve zbytku bytu.“

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion