Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Panelákový byt zrekonstruovali moderním způsobem

Info ikona
Panelákový byt zrekonstruovali moderním způsobem

Hledání způsobu, jak žít pohodlně a harmonicky i uprostřed metropole, přivádí architektky k novým a neotřelým řešením. Dnes navštívíme panelový dům, kde spojením dvou bytů nad sebou vznikl jedinečný prostor.

Terezie Benoni | 14. 09. 2021

Mladý pár sportovců, kteří milují společenský život, potřeboval najít místo, které pro ně bude oázou klidu a budou schopní odpočinku i v centru São Paula. Oslovili architekty ze studia Flipê arquitetura, aby jim na ploše 220 m² vytvořili ten pravý domov. Snem majitelů bylo mít velký prostor plný světla a přenést do interiéru alespoň trochu přírody, kterou milují. Architekti se tak pokusili pochopit všechny potřeby mladého a dynamického páru a vytvořit místo, které bude podporovat jejich aktivity a poskytne tolik potřebnou oázu klidu. Propojením dvou bytů nad sebou vznikl velkorysý prostor, který dal architektům možnost plně rozvinout svou kreativitu. Rozhodli se proto, že rozdělí byt do několika zón, a především vytvoří velkou společenskou část. Obývací pokoj je tak propojený s barem i kuchyní s terasou. Dvě ložnice a jejich vlastní koupelny jsou v klidnější části bytu. V horním patře je pak další byt, který může sloužit pro hosty, nebo naopak jako soukromá zóna majitelů.

Použitelný v každodenním životě

V interiéru byl kladen důraz na jednotnou estetiku s akcentem na neutrální barvy a zajímavé textury. Najdeme zde kamenné prvky, nerezovou ocel, stěny s hrubou betonovou stěrkou. Protipól k technickým prvkům tvoří zelené stěny a dřevo. Byt má odrážet touhu mladé generace po estetické kvalitě, která jde ruku v ruce s praktičností a použitelností v každodenním životě. Jedním z nejzajímavějších prvků projektu je lezecká stěna, která připomíná, že zde bydlí sportovci. Je možné ji plně využívat. Projekt byl realizovaný během pandemie a sociální izolace, což tvůrcům projektu přineslo mnohé výzvy a řadu změn. „S výsledkem jsme opravdu spokojení a přináší nám skutečnou radost a sebevědomí, že se umíme přizpůsobit a pokračovat v práci, i když se situace výrazně změní,“ pochvalují si architekti.