Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Radikální rekonstrukce bratislavského bytu dopadla nad očekávání

Info ikona
Radikální rekonstrukce bratislavského bytu dopadla nad očekávání

Architekti se soustředili na to nejpodstatnější, znovu definovali provoz a komplexní zázemí potřebné pro provoz bytu. Výsledkem je interiér se silnou identitou, kterému dominuje odhalená konstrukce, vysoké stropy a původní materiály.

Terezie Benoni | 20. 05. 2021

Bydlení v bratislavském Starém městě pro mladou rodinu prošlo zásadní proměnou. Byt K vytvořený studiem TOITO architekti charakterizuje členitý půdorys, který je prosvětlený ze tří stran a průhledy směřují do vnitřního dvora. Návrh vytváří nové prostorové uspořádání. Změna dispozice znamenala rozšíření a propojení denní zóny bytu, která se od vstupu rozvětvuje do otevřené jídelní části s kuchyní a obývacího pokoje. Prostornou denní část rozšiřuje o nepravidelný balkon, směřující do dvora. Jednotlivé pokoje jsou logicky situované v krajních polohách bytu tak, aby poskytovaly dostatek soukromí. Od denní části je dělí tmavé bloky, které v sobě ukrývají sociální zázemí.

Nová definice prostoru

Vyčištěná, otevřená a znovu promyšlená dispozice. Účelné využití prostoru, odhalená stropní konstrukce, surovost vs. detail. V interiéru byla zcela minimalizovaná paleta nových materiálů a důraz byl kladený na ty původní. V prostoru je dominantní původní konstrukce, která zůstává odhalená. „Precizní truhlářské výrobky kontrastují s hrubými materiály jednotlivých povrchů nebo s detaily původních výplní. Topná tělesa, rozvody, nebo ocelové "íčka", která zpevňují betonové průvlaky, jsou prezentovány jako součást architektonického konceptu. Nadsvětlíky, které využívají vysokou světlou výšku bytu, doplňuje v případě hygieny při vstupu uzavíratelná prosklená stěna. Obě řešení zlepšují světelné podmínky v bytě a zároveň zachovávají potřebné soukromí,“ popisují autoři projektu.
 

Info ikona
Radikální rekonstrukce bratislavského bytu dopadla nad očekávání

Situace bytu před rekonstrukcí a po ní. Dispozice byly upravené tak, aby byla jasně definovaná denní a noční část interiéru. 

Info ikona
Radikální rekonstrukce bratislavského bytu dopadla nad očekávání

Nově vzniklý prostor je navržený tak, aby žádná z místností netrpěla nedostatkem denního světla. V centrální části problém řeší nadsvětlíky.