Přejít k hlavnímu obsahu
Dům

Tmavý viktoriánský dvojdomek proměnili ve všestranný prostor inspirovaný brutalismem

Info ikona
Tmavý viktoriánský dvojdomek proměnili ve všestranný prostor inspirovaný brutalismem

Původně chtěl mladý pár pouze přebudovat tmavou kuchyň, nakonec se proměny dočkal téměř celý dům. Výsledkem je interiér vhodný pro odpočinek i zábavu.

Terezie Benoni | 1. 06. 2022

Studio DGN dostalo za úkol přebudovat londýnský domek, tak aby byl vhodný pro odpočinek, zábavu i pořádání uměleckých večerů. Majitelem tohoto dvojdomku na východu Londýna je mladý pár, který nejdřív potřeboval pouze přeměnit tmavou kuchyň orientovanou na sever na světlý společenský prostor pro pořádání akcí a vedle toho chtěli ještě reorganizovat koupelnu v horním patře. Nicméně zadání se rychle změnilo a nově dostali architekti za úkol také lehkou renovaci horního patra. Studio DGN se nejprve rozhodlo zcela opustit klasické uspořádání malých nesouvisejících místností a navrhli funkční půdorys, který je fyzicky i vizuálně plynulý. Dřevěné podlahy a tlumené teracové dlaždice vás přivedou nově do kuchyně, která byla inspirovaná brutalismem a dominantním materiálem je zde beton. Z tohoto materiálu jsou i nízké lavice, které lemují obvod kuchyně a jídelní prostor. Betonová kuchyňská pracovní deska se vznáší na kouřových skříňkách Farrow & Ball, na kterou navazuje mikrocementová stěrka. Skryté dveře vedou do sklepa, který slouží také jako technická místnost a sklad.

Problém nízkých stropů vyřešili

Tíhu betonu v interiéru vyvažuje použití světlého dubu, ze kterého není jen obklad a vestavěný nábytek, ale nově také okenní rámy. Oken je v interiéru víc než dostatek a připomínají tradiční zasklení teras z dob viktoriánské éry. Studio DGN se muselo potýkat s nízkými stropy, a tak snížili podlahy o půl metru. Z nově vzniklé betonové vany vystupují betonové sloupy a ocelové rámy. Vana z interiéru pokračuje také do zahrady, kde betonové sokly tvoří lavičky a neformální posezení. V patře se rekonstrukce dočkala především koupelna. Přibyla střešní okna, a naopak zmizel nepoužívaný komínový nástavec. Obě ložnice jsou zcela minimalistické a dobře maskované zabudované šatní skříně poskytují dostatečný úložný prostor.

Zdroj informací: Studio DGN, archdaily.com