Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Byt

Trnavský byt s dřevěnými stropy

Info ikona
Trnavský klášter přestavěli na stylový bytový dům s jedinečným kouzlem

V bývalém klášteře vznikl bytový dům. Současným majitelům ale interiér nevyhovoval a přáli si vrátit prostoru něco z jeho historie a dodat současné moderní prvky.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 8. 08. 2021

Stometrový interiér dostali za úkol architekti ze studia JRKVC, které v roce 2013 založil architekt Peter Jurkovič. Bývalý klášter, ve kterém se tento byt nachází, byl postaven v roce 1719 ve slovenské Trnavě. V polovině 20. století byl přestavěn na bytový dům. Hlavním cílem projektu bylo přeměnit tento prostor na čisté a funkční bydlení pro mladý pár. Na začátku tedy bylo nutné zbavit se všech nánosů, které se za léta existence v bytě objevily a odkrýt původní krásu velkorysého prostoru.

S rozumným rozpočtem

„Rozhodli jsme se odhalit krásy starých stavebních metod s rozumným rozpočtem. Po krátkém přemýšlení bylo jasné, že hlavní pozornost bude kladena na hlavní obytnou halu,“ popisuje Peter Jurkovič. „Jedná se o otevřený prostor s výškou 3,6 m. Bylo potřeba restaurovat původní vazníky na stropě. Jedna ze stěn dnes slouží jako knihovna a je využitá plná výška až po strop. Část knihovny se může otáčet a slouží jako tajné dveře do ložnice v zadní části a zajišťuje přirozené spojení těchto dvou částí. V současné době je byt obýván bezdětným párem, proto je prostor maximálně otevřený. V budoucnu je ale možné přeměnit ho jednoduchými zásahy na byt se třemi ložnicemi.“

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion