Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Inspirace

Z největší drůbeží farmy na Baleárských ostrovech vytvořili fascinující kulturní centrum, kam přijížděli umělci z celého světa

300 let starý kamenný dům přestavěli na penzion, odhalili jeho původní strukturu a začlenili artefakty ze zlaté éry tohoto místa. Druhá fáze se zaměřuje na přeměnu tří dlouhých hal, původních kurníků a pozdějších uměleckých ateliérů, na všestranné kulturní prostory s cílem obnovit toto významné kulturní centrum. 

Terezie Benoni | 5. 06. 2024

Sa Taronja je unikátní místo v městečku Andratx, ležícím na úpatí hor Serra de Tramuntana na ostrově Mallorca. Až do konce 90. let minulého století zde byla největší kuřecí farma na Baleárských ostrovech, založená v šedesátých letech rodinou Burgos. V roce 1997 zahlédl náhodně kolem procházející německý malíř Hartmut Usadel ceduli s oznámením, že farma je na prodej a rozhodl si v ní zřídit ateliér. Nezůstalo jen u toho, z místa vytvořil neformální galerii a kulturní centrum, ve kterém tvořili a vystavovali umělci z celého světa. Původní 3 osmdesát metrů dlouhé kurníky změnily funkci na ateliéry, galerii, či dokonce malý divadelní sál. Vrcholem tohoto období byl koncert Berlínského symfonického orchestru v prostorách Sa Taronje. Po smrti Usadela převzala štafetu jeho blízká přítelkyně Tina Horne až do roku 2017, kdy celý areál přebral nový majitel, který chce navázat na kulturní potenciál Sa Taronje. „Vstoupit do prostoru s tak autentickou historií jsme pokládali za výzvu. Projekt je rozdělen na dvě fáze. První tvoří kamenný, třistaletý městský dům na hranici husté zástavby města, jehož obnovu jsme nedávno dokončili. Druhou jsou již zmiňovaný tři štíhlé, osmdesát metrů dlouhé haly, které původně sloužily jako kuřiny, později jako ateliéry a galerie umělců. Jejich přestavba je v přípravě a jednání s městem. Cílem je pokračovat v tradici tohoto místa a podporovat myšlenku autentické kultury, která překračuje rámec města a ostrova,” vysvětlují architekti ze slovenského studia BEEF ARCHITEKTI.

Galerie: Z drůbeží farmy kulturní centrum

Čtěte také: Česká architektka navrhla v kostarické džungli dvě vily z hlíny, které přináší nekonečný výhled na Pacifický oceán, a přitom respektují okolní divočinu

K realizaci hliněných “rammed earth” stěn přizvala zkušeného specialistu až z Brazílie, protože v Kostarice s touto stavební metodou doposud nikdo neměl žádné zkušenosti. Daniel Mantovani vyškolil několik místních řemeslníků a společně si mohou připsat své prvenství za realizaci rammed earth architektury na území Kostariky.

Využili původních prvků na maximum

Přes třista let starý kamenný dům byl většinu svého životního cyklu používán k bydlení s výjimkou poslední dekády, kdy sloužil jako zázemí gastro funkci při kulturním centru. „Zadání bylo přestavět ho na pokoj pro hosty se čtyřmi apartmány a správcovskou kanceláří (tzv. oficina). Za pomoci místních dělníků se slovenskými kořeny jsme odstranili všechny nánosy a přístavby, abychom nechali prostor pro původní kamennou obálku a její přirozenou masivní tektoniku. V místě společné kuchyně jsme využili severní fasády k perforaci většího otvoru a dosáhli tím lepšího prosvětlení prostoru i záměrného kontaktu s ulicí. Původní dřevěné prvky jsme ze statických důvodů doplnili novými v původní barevnosti. Nově doplněná materialita zůstala v intencích lokálně dostupných zdrojů. místní kámen Mares. Použitím jednoduché dřevěné mřížky jsme vytvořili motiv stínění, který se opakuje po celém domě a tvoří novou vrstvu moderní identity stavby,“ popisují autoři projektu. V celém areálu  našli řadu artefaktů, které zakomponovali do interiéru, jako například starožitný stůl a židle, typické mallorské sklo nebo umělecké obrazy ze zlaté éry kulturního centra Sa Taronja. Při projektu přestavby hal se zaměřili na zachování původní technické architektury. Jejím signifikantním znakem je filigránská montovaná konstrukce z ocelových L-profilů, kterou plánují zrekonstruovat do původního stavu. Modulární obvodový plášť nahradí novým s mírně upraveným okenním rastrem. Ve vnitřních prostorách vznikne flexibilní systém připojení na inženýrské sítě tak, aby byla zachována variabilita členění prostor i do budoucna.

Čtěte také: Ubytování připomínající kokosové ořechy v kostarické džungli navrhli čeští architekti

Nad pláží Hermosa, nedaleko kostarického městečka Uvita, se v prudkém svahu tropické džungle ukrývá resort Art Villas. COCO je jeho součástí a je unikátním příkladem hravé, glampingové, udržitelné a moderní tropické architektury.
Zdroj článku

Související články

Byt
Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku

Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku

Byt
 Tajemství dokonalé rekonstrukce historického bytu v Bubenči: Interiér je nejen krásný ale také maximálně funkční

Tajemství dokonalé rekonstrukce historického bytu v Bubenči: Interiér je nejen krásný ale také maximálně funkční

Dům
Zrcadlový dům: Stavba, která se stala součástí lesa

Zrcadlový dům: Stavba, která se stala součástí lesa

Dům
Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou