Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Dům

Zemědělskou budovu z roku 1800 přebudovali na dokonalý rodinný dům

Info ikona
Zemědělskou budovu z roku 1800 přebudovali na dokonalý rodinný dům

Zřícenina staré zemědělské budovy byla natolik zdevastovaná, že z nich zůstaly jen obvodové zdi. Noví majitelé chtěli objekt přebudovat na rodinný dům, museli ale dbát na historii stavby a dodržovat požadavky památkářů.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 29. 08. 2021

Can Tomeu se nachází u vstupu do španělského národního parku do Parc Natural de Garraf. Budova, která byla postavená kolem roku 1800 a sloužila zemědělským a řemeslným účelům, je zařazená mezi národní památky, protože v sobě nese kus katalánské historie. Z toho důvodu museli architekti ze studia Andrea Solé Arquitectura k rekonstrukci přistupovat velmi citlivě. „Řešili jsme, jak se pokusit zachránit maximum, co z původní stavby zbylo a zároveň stávající objekt rozšířit o 30 % původního objemu. Střecha spadla, a tak se původní zdi hroutily a ztrácely výšku,“ vzpomínají autoři projektu. Počáteční projekt musel být radikálně upraven, protože na architekty čekalo nemilé překvapení. Zdi byly ještě v mnohem horším stavu, než si mysleli a některé části spadly. „Všechny vnitřní stěny byly spojeny železným pletivem a vyztuženy betonem. Ten nahrazuje chybějící zdivo.“ Tyto změny v exteriéru vedly také k těm interiérovým. Beton bylo potřeba vyvážit přírodními materiály, a tak původní železná okna nahradila dřevěná. Cílem bylo dosáhnout hřejivějšímu pocitu. Stejný efekt má také keramická dlažba, která navíc byla výrazně lacinější.

 

Nové přístavby

Ústředím domu je místnost s vysokým stropem, která slouží jako jídelna. V nové přístavbě je kuchyň a obývací pokoj. V přízemí jsou ještě dva pokoje a jeden v prvním patře. Každá z ložnic má vlastní koupelnu. Stará budova i nová přístavba vytváří jakési nádvoří s terasou a veliká okna propojují exteriér s interiérem. Architektům se podařilo dát ruině novou šanci na život a díky jasně dané čisté geometrii budovu přetvořit na moderní funkční objekt. Celá realizace probíhala s maximálním ohledem na okolní prostředí a s respektem k historii místa. Důležitým kritériem pro výběr materiálů a zvolené pracovní postupy byla také udržitelnost a ochrana přírody. Dům má vlastní solární panely a sběry na opětovné použití šedé a dešťové vody.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion