Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Lidé a místa

Místo podkroví mají v Hořicích na střeše skleník

Info ikona
Místo podkroví mají v Hořicích na střeše skleník

Nejdříve si přáli zrekonstruovat starý dům. Architekti jim ale navrhli, že nový projekt bude levnější a bez jakýchkoli kompromisů. S odvahou se tedy pustili do neznáma a dnes rozhodně nelitují.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 19. 05. 2021

Architekti David Kazický a Richard Héger, pracující v ateliéru nesoucí název RicharDavidArchitekti, navrhli v Hořicích jedinečný rodinný dům. O počátku vzniku tohoto projektu říkají, že celý proces měl tři fáze. Nejdříve si majitelé přáli rekonstrukci starého domu. „Udělali jsme nějaké výpočty nákladů a navrhli jsme jim, aby postavili nový dům s polovičním objemem a bez jakýchkoli kompromisů,“ vysvětlují architekti. „Investor pak musel hledat ideální místo a podařilo se mu koupit hned ten sousední pozemek se sadem, jehož celková plocha byla 3100 m². A my se mohli pustit do třetí etapy.“ Během té padlo zásadní a odvážné rozhodnutí. „Rozhodli jsme se, že by bylo nejlepší stavět uprostřed sadu a mít z každé místnosti v domě výhled na dvůr. Skleník byl umístěn na střechu z několika důvodů: nezkazit výhled z domu, ušetřit peníze na konstrukci základny, využití zbytkového tepla z domu a přístup do skleníku suchýma nohama.“

Pravidla hodili za hlavu

V tomto domě neexistuje žádná typická hierarchie domu, nenajdete zde ani hlavní vstupní dveře a halu. Vstupujete přímo do obývacího pokoje nebo do ložnice. Z terasy vede také samostatný vchod do skleníku přes jednoramenné ocelové schodiště. Po celém obvodu domu je pochozí terasa, která je zcela zakrytá převislou střechou. Do každé místnosti v domě je přímý přístup přes terasu díky posuvným oknům. „Dům se skládá ze dvou hlavních částí: Rezidenční v prvním patře a skleník v patře nad ním. Obě podlaží jsou konstrukčně a funkčně oddělená. Hlavním nosným prvkem spodní části je zděná stěna doplněná ocelovými sloupy vázanými pohledovým betonovým vazníkem. Strop je vyroben z profilů KVH. Obecným cílem bylo udržet stavby viditelné, kde a pokud je to možné. Konstrukce skleníku je vyrobena z ocelových profilů. Záměrem bylo pro tento účel použít nejjemnější profily. Konstrukce byla namontována na místě,“ vysvětlují autoři projektu RicharDavidArchitekti. Budova je navržena jako nízkoenergetický zděný dům s odvětrávanou fasádou. Vnitřní nosná akumulační stěna je pak obložena pískovcem s krbem s výměníkem. Fasáda je odvětrávána svisle položenými modřínovými prkny, což umožňuje cirkulaci vzduchu. Modřín se používá v přirozené formě. „Okna jsou navržena jako hliníková s třívrstvým izolačním sklem. Konstrukce skleníku je ocelová s bílou pozinkovanou povrchovou úpravou. Na střešní konstrukci skleníku se používá čtyřkomorový dutý průsvitný polykarbonát. Na podlahu v obytné části byla použitá epoxidová stěrka, zatímco pro skleník byl zvolen epoxidový nátěr.“
 

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion