Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Lidé a místa

Tři mladé rodiny si dohromady koupily vilu a vytvořily dokonalé bydlení

Info ikona
Tři mladé rodiny si dohromady koupily vilu a vytvořily dokonalé bydlení

Bydlení ve vlastním historickém, ale individuálně zrekonstruovaném domě se zahradou, pár kroků od stanice metra je snem, který si může dovolit naplnit opravdu málo rodin s malými dětmi. Když ale spojily síly hned tři takové, aby si koupily třípodlažní vilu před rekonstrukcí, výrazně se svému snu přiblížily. Úkolem architektů bylo vytvořit všem budoucím obyvatelům potřebné soukromí.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 20. 06. 2021

Rekonstrukce třípodlažní vily pro společné bydlení tří rodin formou tzv. Baugruppe, která je především v zahraniční stále oblíbenější. Jako „Baugruppe“ se označuje skupina lidí, kteří spojí své finance a síly za účelem vybudování vlastního bydlení. „Oproti zahraničním příkladům jsme ale pro baugruppe tentokrát nestavěli novostavbu, nýbrž přestavovali městskou vilu,“ vysvětlují architekti ze studia No Architects, kteří dostali rekonstrukci na starosti. Pořídit si historickou vilu se zahradou, a ještě k tomu nedaleko stanice metra, by bylo pro většinu mladých rodin zcela nereálné. Tentokrát se daly dohromady tři rodiny a společně pořídily třípodlažní vilu před rekonstrukcí. „Hned nám bylo jasné, že to je velmi zajímavý experiment. A že místo utopie to musí být racionální cesta nejen k realizaci, ale i k provozu takovéhoto typu bydlení. Z naší perspektivy bylo zásadní využít synergii společné investice, ale z dlouhodobé perspektivy současně předejít kolizím v budoucím soužití obyvatel domu,“ vysvětlují architekti jejich prvotní úvahy.

Soukromí na prvním místě

„V každém podlaží jsme proto navrhli každé rodině jeden zcela individuální byt i za cenu vícera stoupaček či statických zásahů. Sklep jsme podkopali a prohloubili, abychom zde zřídili společné prostory prádelny, sklepů a technického zázemí, které doplňuje i společná klubovna. Soužití vertikálně propojuje trojice teras nad sebou,“ popisují No Architects ty největší zásahy. „Dům ze 30. let minulého století jsme pojali celkově tak, jak byl zamýšlen – jako první mezi sobě rovnými – vévodící řadě domů v bloku. Proto jsme štít rozsvítili do symetrie novými okenními otvory a vrátili mu tektonickou poezii, o kterou dřívějším zateplením přišel.“ Pojetí zahrady doplňuje celkovou koncepci tohoto městského bydlení. Původní stará garáž byla zbouraná a místo ní vznikly tři samostatné kapacitní kolárny s malým společným skladem zahradního náčiní. Dvoubarevné oplocení zahrady bylo zvýšené o jednu cihlu tak, aby plot poskytl větší soukromí, ale přitom neomezili veřejný prostor před ní. „Jednotlivé byty jsme pojednali v duchu domu samého, přeloženého do osobitého životního jazyka jednotlivých rodin. Výsledek, jak věříme, reaguje na jejich vlastní životní sloh jak v celku, tak v intimnějších detailech. Někde jde o preferovaný způsob mytí vlasů, jinde o barvu baru v oblíbené kavárně, někde zas o oblíbené horské panorama, společenské vytížení, či jen veselé trauma z předchozího bydlení.“


O studiu

„Studio No Architects je vystavěno na spolupráci architekta a vizuální umělkyně. Tato spolupráce zahrnuje kolektiv interních i externích spolupracovníků, schopných pokrýt celou škálu specializovaných profesí, které vydařená architektura vyžaduje. Zajímají nás citlivá řešení dotažená do detailu, která odrážejí jedinečný příběh každého záměru a každého klienta.“

Autoři projektu:

Studio No Architects:
MgA. Jakub Filip Novák, hlavní architekt
MgA. Daniela Baráčková, hlavní architekt

Spoluautoři:
Ing. arch. Barbora Jelínek, architektka
Ing. arch. Martin Hlusička, architekt
Eva Maštálková, projektantka

 

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion