Přejít k hlavnímu obsahu
Promotion
Promotion
Promotion
Dům

Pražská prvorepubliková vila s jedinečnou atmosférou

Info ikona
Rekonstrukce pražské vilky

Pro Grétu byla s domovem od malička spojená vůně zkaramelizovaného cukru a ovocných šťáv, která se prolínala odérem čerstvě zalitých květin v zimní zahradě, kde se také ovocné koláče servírovaly. V neposlední řadě byla součástí vůně domova zatuchlina starého papíru průvodcovských knížek snad z celého světa. Ty tiše a bez hnutí snad desítky let spočívaly v knihovně v obýváku a připomínaly cesty tehdy ještě mladých rodičů do dnes již neexistujících států. A přesnětuhle vůni se podařilo vrátit do jedné pražské vilky.

Promotion
Promotion
Terezie Benoni | 10. 06. 2021

„Vila s fontánou je zrekonstruovaný prvorepublikový víkendový dům. Když jsme ho poprvé viděli, nevypadal jako dnes. Byl zatížen nánosy, které se na něj v průběhu let nalepily, a jeho prvorepubliková jiskra byla dávno pryč. Dnes už vila opět září. Statné borovice se rozpínají nad její střechou a stříbrné praporky světla se odráží od vodní hladiny do zimní zahrady s fíkusem. Z dálky je slyšet projíždějící vlak a sem tam zavane vůně řeky, která se proplétá údolím nedaleko od domu,“ popisují Mjölk architekti dojem z tohoto jedinečného projektu.  „Architektonické řešení je založeno na očištění stávajícího rodinného domu od nevhodné přístavby garáže. Místo garáže je navržena jednoduchá hmotu vstupu, která nenaruší charakter rodinné vily. Kryté stání se sjezdem na komunikaci je v projektu umístěno na hranici pozemku a je přístupné po nově upravované pěší cestě k hlavnímu vstupu do domu i na stávající terasu. Dále byla provedena rekonstrukce stávajícího oplocení v délce 47,5 m směrem do ulice.“

Bydlení pro čtyřčlennou rodinu i místo pro hosty

Rodinný dům je navržen pro čtyři osoby, tomu odpovídá i jednoduché dispoziční řešení. Vstup do objektu vede ze severozápadu od ulice a samotné zádvoří je jasně oddělené od obytné části.  Jsou zde umístěné praktické vestavěné skříně. Odtud vejdete do haly, kde stojí schodiště vedoucí do druhého patra. V přízemí je pokoj pro hosty, kuchyně a hlavní obytná část s východem na terasu. Do druhého patra je pak situovaný dětské pokoj, pracovna a hlavní ložnice s koupelnou a šatnou. „V interiéru rodinného domu jsou navrženy dispoziční změny, které vyžadovaly zvětšení některých otvorů v nosných stěnách, vybourání některých příček a zvětšení otvorů na fasádě směrem do zahrady. Charakter a hlavní hmota domu byla zachována,“ popisují architekti. „Návrh v exteriéru zahrnoval výměnu okenních výplní, zateplení objektu, novou omítku a novou střechu. Jednoduchost návrhu se promítá i do materiálového a barevného řešení. Materiály použité na původním objektu byly pouze obměněny za nové. Střecha i fasáda mají obdobný charakter jako před začátkem rekonstrukce. Fasáda byla zateplena a došlo k výměně okenních výplní.“


O studiu

V roce 2008 jsme založili studio Mjölk architekti. Od začátku se snažíme dělat vše nejlépe, jak jen to jde. Každá práce musí být odvedena skvěle. Nevidíme rozdíl mezi městem, domem, rozhlednou, interiérem či kusem nábytku. Práci v ateliéru zakládáme na úzkém společenství lidí, kteří mají podobné principy myšlení a dokáží s námi sledovat určený cíl. Cílem je tvořit nejlepší architekturu a dělat naše klienty šťastnými. Momentálně za sebou máme práci na více jak 330 projektech.

Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion
Promotion