Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Proměny

Manželé Štěpánka a Pepa si pořídili vytoužený dům, ale chyběl jim společný prostor, na řadu přišlo kladivo a sbíječka

Info ikona
Důmyslně promyšlená svítidla pomáhají dotvořit prostor.

Bydlí v Českém ráji nedaleko Sobotky. Původní dispozice ale nevyhovují jejich potřebám, a tak ho postupně přestavují. Nyní přišel na řadu společný obytný prostor, který se dočkal radikální proměny.

Terezie Benoni | 21. 02. 2024

Manželé Štěpánka a Pepa mají dva malé kluky a konečně si pořídili vytoužený dům ve vesnici, odkud Pepa pochází. Protože domek neodpovídal přesně jejich představám o vysněném bydlení, postupně ho rekonstruují. V domě chyběl především společný prostor, ve kterém mohli přivítat návštěvy, stolovat s přáteli nebo s rodinou. Stávající obývací pokoj by se mohl zdát pro čtyřčlennou rodinu vyhovující, ale není tomu tak. „Jsem z velké rodiny, mám pět sourozenců, a když se všichni sejdeme, tak potřebujeme opravdu dost místa,“ říká majitelka Štěpánka. „Potřebovali bychom velký stůl, hodně míst k sezení a ideálně nějaký dětský koutek. Líbila by se mi i nějaká relaxační zóna, kde bychom si v klidu vypili kávu.“ Tak znělo přání majitelky před proměnou. Štěpánka dává přednost jednoduchému modernímu stylu bydlení. Na pomoc byl tedy přizván designér David Eliášek, který rád kombinuje moderní design s původním vybavením a vždy přidá něco jedinečného. „Dům se mi moc líbí, ačkoli je trochu starší. Nějaké rekonstrukce už proběhly, na mě čeká místnost před rekonstrukcí. Určitě bych chtěl zanechat dubovou parketovou podlahu, která je v dobrém stavu,“ říká designér.

Galerie: Proměna obývacího pokoje v Českém ráji
Mohlo by se vám líbit

Herec Štěpán Benoni nás exkluzivně pozval na návštěvu svého vysněného kanadského srubu na Šumavě

Splněný sen. Tak bychom mohli v jednoduchosti popsat bydlení herce Štěpána Benoniho a jeho ženy Vlaďky, kteří se před několika lety rozhodli opustit rušný městský život a raději pořídit dřevostavbu, dva psy a dva koně. Jaké výzvy na ně čekaly?
marianne.cz

Bourání se při proměně nevyhnuli

Na původní obývací pokoj navazovala ložnice, která byla pro potřeby majitelů příliš prostorná a jako jedno z řešení přemýšleli nad tím, že by ji přesunuli do podkroví. „Budeme potřebovat úložné prostory na hračky, které se teď různě povalují. Nejdůležitější je ale velký jídelní stůl,“ vysvětluje majitelka. Nakonec se designér skutečně rozhodl pro bourání a odstranit příčku dělící původní ložnici od pokoje a tím tak zvětšit místnost na jeden otevřený prostor o úctyhodné délce 9,5 metru. Designér nechal stůl vyrobit z dubu truhlářem na míru, pohovka zůstala stejná, jen změnila místo a získala nový snímatelný potah a polštáře. Dominantou místnosti je veliká multifunkční knihovna, která dělí oba prostory. Nově vzniklý prostor je plný světla, kraluje mu světlý nábytek v kombinaci se dřevem a kovovými detaily.

Mohlo by se vám líbit

Dvorek venkovského statku se proměnil k nepoznání: Trávník kompletně nahradily plochy divoce rostoucích trvalek a suchomilných bylinek

Původní statek se nachází na okraji menší vesnice u Litomyšle. Renovace se dotkla všech částí pozemku, nejvýraznější proměnou ale prošel dvůr, který je ze tří stran lemovaný budovami a z poslední se otevírá do sadu s původními i novými stromy.  Novou dominantou se stal přírodní biotop, který svou délkou uspokojí nejednoho plavce.
marianne.cz

Víc podobných proměn bydlení můžete sledovat každý pátek na ČT1 v pořadu Bydlet jako…

Zdroj článku