Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Byt

Zabránili demolici staré vily a v jejím podkroví vytvořili byt pro mladou rodinu

Stará rodinná vilka postavená na počátku 20. století, měla být už dávno zbořená. Prostesty místních ale demolici zabránily a dnes je z ní uctívaná památka. V jejím podkroví se nachází příjemný byt s balkonem, ideální pro mladou rodinu.

Terezie Benoni | 15. 10. 2023

Vila pojmenovaná Eliseberg patří i s okolními domy k jedinečným architektonickým prvkům Stockholmu, které připomínají proměnu rodinného bydlení na počátku 20. století. Přestože byl interiér v průběhu let několikrát upravený, zachovává si svou jedinečnou atmosféru a ctí klasickou skandinávskou tradici bydlení. V hale najdete dostatek úložného prostoru, následuje kuchyň s jídelním koutem, ložnice, obývací pokoj se vstupem na balkon, nově zrekonstruovaná koupelna a pod šikminami hravý dětský pokoj. Před pár lety se interiér dočkal několika zásadních oprav. Byla to především nová kuchyňská linka z Ikea. Má originální černé skříňky s mramorovou pracovní deskou a bílým obkladem. Kontrastuje s novou smrkovou podlahou a stěnami v pískové barvě. Veliké okno sem pouští dostatek světla a otevírá výhled do okolní zeleně.

Galerie: Podkrovní byt ve skandinávském stylu

Nové podlahy i výmalba starý interiér oživily

Světlý obývací pokoj je zařízený střídmě. Vynikne tak nová bíle navoskovaná podlaha a také staré dveře. Ty byly pouze oškrábané, aby vynikly jednotlivé nánosy malby, tak jak je typické pro styl wabi sabi, který zdůrazňuje kouzlo starých věcí a opěvuje jejich nedokonalost. Celý interiér je zařízený v rustikálním stylu se skandinávským nádechem. Z obývacího pokoje můžete vejít na balkon, který vám otevře výhled na nedaleké jezero Mälaren. Také koupelna byla před pár lety zcela opravená. Na dobovost vilky odkazuje klasická kostkovaná podlaha od firmy Höganäs s podlahovým vytápěním, podobně jako typický obklad stěn v designu malých obdélníčků v bílé barvě. Klasická vana s mosaznými detaily přímo vybízí k relaxaci. Změn se dočkala také ložnice, jejíž stěny v mentolovém tónu vytvářejí zajímavou kombinaci se smrkovou podlahou, která je tentokrát naolejovaná do tmavšího odstínu. Z ložnice vedou dvoje dveře. Jedny do kuchyně s jídelnou, druhé do obývacího pokoje. Odtud je to už jen krůček do dětské pokojíčku schovaného pod šikminou. Dříve tu bývala šatna, dnes tu děti najdou příjemný úkryt s okýnkem ve štítu i malým psacím stolem.

Info ikona
Se svolením Historiska Hem

Zdroj informací: Historiska Hem, historiskahem.se

Mohlo by se vám líbit

Manželé si přáli Itálii na Moravě, tak si ji vytvořili ve vinařské uličce

Možná vám to přijde jako klišé. Veronika a Zbyněk mají společně pět dětí, o které s láskou pečují, ale po řadě let na rodičovské dovolené se chtěli pustit do jiného velkého projektu – láska k Itálii je přivedla k myšlence vytvořit penzion, pro který našli prostor ve vinařské vesničce Strachotín hned vedle Nových Mlýnů.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Byt
Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku

Mladá rodina se s interiérem starého bytu popasovala na jedničku

Byt
 Tajemství dokonalé rekonstrukce historického bytu v Bubenči: Interiér je nejen krásný ale také maximálně funkční

Tajemství dokonalé rekonstrukce historického bytu v Bubenči: Interiér je nejen krásný ale také maximálně funkční

Byt
Úžasná proměna malého bytu: Architekti odhalili skrytý potenciál a přidali úchvatné mezipatro

Úžasná proměna malého bytu: Architekti odhalili skrytý potenciál a přidali úchvatné mezipatro

Byt
Útulnost a minimalismus spojené v jednom: Podívejte se na tento atypický byt plný inspirace

Útulnost a minimalismus spojené v jednom: Podívejte se na tento atypický byt plný inspirace