Přejít k hlavnímu obsahu
Proměny

Radikální proměna tmavé chodby ve flexibilní barevný prostor

Info ikona
Z temné kopky vzniklo praktické a vřelé místo na hraní.

Když se Jolana s Martinem nastěhovali do domu po Martinově mamince, museli předělat řadu věcí. Na svou novou podobu dlouho čekala i tmavá chodba s dlažbou, která vyšla z módy už dávno. Cílem proměny proto bylo velký vstupní prostor odlehčit, projasnit a uchopit tak, aby mohl dobře sloužit mladé rodině s dětmi.

Zuzana Veselá | 26. 11. 2018

Čerstvý vítr do chodby vnesla designérka Pavla Kirschner výběrem barev, novou podlahou, která svým duchem lépe odpovídá charakteru domku, ale přidala navíc i několik zcela praktických a pár hravých detailů. Pod schodištěm do patra vznikla dětská schovka, zvětšily se úložné prostory a chodba se výrazně projasnila. Obec Velké Zboží leží na okraji Poděbrad a dnes se někdejší vesnička de facto stala jedním z jejich předměstí. Manželé Martin a Jolana se sem nastěhovali ve chvíli, kdy se měla narodit jejich dnes čtyřletá dcerka Viola. Vyměnili si tehdy bydlení s Martinovou maminkou a domek, kam se přesunuli z menšího bytu, si postupně předělali k obrazu svému. Zatímco kuchyň a obývák už svou novou podobu získaly, prostorná chodba na ni stále čekala.

Více barev a textur

Jolana vzpomíná, že jí bylo líto, jak ošklivě vstupní místnost vypadá – dřevěné obložení i stará podlaha vytvářely při vstupu do domu podivný dojem. „Cítila jsem se tu jako na chatě,“ vysvětluje. Jde přitom o důležitý prostor: vstupuje se sem ze zádveří, vedou odtud dveře do koupelny se záchodem, do garáže, do pracovny a do obýváku s kuchyní, do patra pak odsud směřuje schodiště. Nemluvě o tom, že hala sloužila i pro ukládání věcí. To vše bylo potřeba zachovat a vylepšit. Designérka Pavla Kirschner byla s Jolanou od začátku zajedno v tom, že s dispozicí se nijak hýbat nebude, zato bude ovšem místnost nutné zásadně prosvětlit čerstvou výmalbou a vnést do ní více barev a textur. Určující se v jejich výběru ukázala být nová podlaha s retro vzorem, kterou Pavla pomohla vybrat. Jelikož se rodina mezitím rozrostla o malého brášku Waldemara, bylo nasnadě přesunout hrací prostor z obýváku právě do chodby – k tomu se jako ideální jevil jinak nevyužitý prostor pod schodištěm.


Text: Ondřej Lipár