Skvělé „chlupaté“ těsto ze syrových a vařených brambor
Seznam potřebných surovin:
- 500 g syrových brambor
- 125 g vařených brambor
- 1 vejce
- 150 g hrubé mouky (i více)
- 100 ml horkého mléka
- sůl
Jak na to:
Syrové brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhané brambory v ruce „vyždímáme“ do sucha, ale „bramborovou vodu“ uchováme, nevyléváme! Vyždímané brambory dáme do větší mísy a přelijeme horkým mlékem. Promícháme a nastrouháme k nim oloupané brambory vařené ve slupce. Z odstáté tekutiny z brambor velmi opatrně odlijeme vodu, až na dně zůstane jen škrob. Do mísy s bramborami přidáme tento škrob, vejce, sůl a mouku (dle potřeby lze přidat, hodně záleží na druhu brambor). Vařečkou vypracujeme těsto (nesmí být tuhé), ve kterém po přejetí prstem zůstává čára. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a osolíme. Lžící namáčenou ve studené vodě z těsta tvoříme větší noky, které dáváme do vroucí vody. Vždy děláme jen jednu várku (10-15 ks), abychom měli knedlíky stejně uvařené. Vaříme cca 10 minut (dle velikosti). Knedlíky po uvaření propícháme špejlí nebo např. vidličkou. Chlupaté knedlíky podáváme nejčastěji k pečeným masům.