Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Chlupaté knedlíky jako od babičky: Zkuste těsto namíchané ze syrových a vařených brambor

Přesný původ chlupatých knedlíků zůstává záhadou. Nikdo neví, jestli je poprvé uvařila krkonošská nebo šumavská domácnost. A vlastně ani to, jestli byly ze syrových, vařených nebo smíchaných brambor.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 25. 04. 2025

Současné podoba všech knedlíků prošla poměrně dlouhým vývojem. Zpočátku byly hlavním jídlem se značně rozdílným složením. Knedlíky ve své dnešní podobě existují až od poloviny 19. století. Jisté ovšem je, že mnoho variant současných knedlíků bylo „vynalezeno“ u nás. Knedlíky sice znal i starověk a středověk, jednalo se ale o kuličky nebo šišky masa, smíchaného s chlebovým těstem. Kolem 17. století se začala přidávat ještě mouka a další ingredience, včetně náplní. Ještě v první polovině 19. století ale byly knedlíky podávány jako hlavní jídlo.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Šťouchané brambory jsou chutná klasika, s jarní cibulkou ovšem přímo božská!

Brambory jsou v Evropě teprve od 16. století a zhruba další dvě století jim trvalo prolomit nedůvěru zdejších strávníků a stát se jednou z nejdůležitějších potravin. K oblíbeným „bramborovým klasikám“ patří i šťouchané brambory.
marianne.cz

Vídeňské knedlíky a jejich následovníci

V druhé polovině 19. století vyráží Vídeň do boje o kulinářské úspěchy s novinkou v podobě vídeňských houskových knedlíků. Recept se v krátké době rozšířil kolem a pochopitelně i do českých zemí. Tady brzy zapojily hospodyně svoji bohatou fantazii a začaly původní návod různě vylepšovat. Například karlovarský knedlík (též „svatební“) mnohde v oblibě zvítězil nad původním vídeňským. Bramborové knedlíky na sebe nenechaly dlouho čekat, i proto, že brambory byly po všech stránkách výhodnou a dostupnou surovinou. V různých oblastech se u nás bramborové knedlíky podávaly rozmanitě upravené: sypané strouhankou, osmaženou cibulkou, plněné uzeným masem, ale i ovocem nebo povidly. Slovensko zase ovládly především bramborové halušky s brynzou. Bramborové knedlíky postupem času přestaly být hlavním jídlem a začaly sloužit především jako příloha. Mezitím se umění bramborových knedlíků rozrostlo o různé druhy této pochoutky a bramborové těsto našlo uplatnění i při výrobě mnohých dalších jídel, včetně pečiva. A někde v průběhu historie bramborového těsta někdo poprvé vyrobil chlupaté knedlíky. Teorie váhají mezi Krkonoši a Šumavou, navíc ani není jisté, jestli první recept byl ze syrových, vařených nebo smíchaných brambor.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Velikonoční muffiny naslano budou mít na svátečním stole úspěch

Původ muffinů je třeba hledat v Anglii, zdomácněly ale v mnoha zemích. Jejich příprava je totiž snadná a výsledkem může být jak sladké, tak slané pečivo. Podle našeho receptu můžete zkusit muffiny naslano v jarním či velikonočním pojetí.
marianne.cz

Skvělé „chlupaté“ těsto ze syrových a vařených brambor

Seznam potřebných surovin:

  • 500 g syrových brambor
  • 125 g vařených brambor
  • 1 vejce
  • 150 g hrubé mouky (i více)
  • 100 ml horkého mléka
  • sůl

Jak na to:

Syrové brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.  Nastrouhané brambory v ruce „vyždímáme“ do sucha, ale „bramborovou vodu“ uchováme, nevyléváme! Vyždímané brambory dáme do větší mísy a přelijeme horkým mlékem. Promícháme a nastrouháme k nim oloupané brambory vařené ve slupce. Z odstáté tekutiny z brambor velmi opatrně odlijeme vodu, až na dně zůstane jen škrob. Do mísy s bramborami přidáme tento škrob, vejce, sůl a mouku (dle potřeby lze přidat, hodně záleží na druhu brambor). Vařečkou vypracujeme těsto (nesmí být tuhé), ve kterém po přejetí prstem zůstává čára. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu a osolíme. Lžící namáčenou ve studené vodě z těsta tvoříme větší noky, které dáváme do vroucí vody. Vždy děláme jen jednu várku (10-15 ks), abychom měli knedlíky stejně uvařené. Vaříme cca 10 minut (dle velikosti). Knedlíky po uvaření propícháme špejlí nebo např. vidličkou. Chlupaté knedlíky podáváme nejčastěji k pečeným masům.

 

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Rychlá vajíčková pomazánka

Málokdo si umí představit Velikonoce bez barevných vajíček, této půvabné jedlé dekorace i odměny pro koledníky. Ale co se zbylými nebo vykoledovanými vajíčky po svátcích? Vajíčková pomazánka patří nejen k nejčastějšímu řešení „velikonočních přebytků“ i mezi jednu z nejoblíbenějších po celý rok.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×
  • Marianne Venkov & styl
  • 499 Kč
  • PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • obrázek magazínu PŮLROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE VENKOV A STYL + VŮNĚ BETTY BARCLAY + DIGI VERZE ČASOPISU ZDARMA
  • Předplatit