Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Velikonoční nádivka s jarními bylinkami: Nejlepší je s uzeným masem

Velikonoční nádivka se připravovala v podvečer Bílé soboty a druhý den, kdy končil půst, tedy na Velikonoční neděli, ji lidé jedli. Dodnes je jedním ze symbolických pokrmů Velikonoc i jara. Zkuste ji připravit podle našeho receptu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Bitalová | 28. 03. 2024

Nádivka se sice připravovala o Velikonocích, ale není nutné se omezovat pouze na sváteční dny. Zvlášť na jaře, kdy začínají růst bylinky, které jsou jednou z ingrediencí. Jde totiž o chutné jídlo, co můžete jíst samotně nebo ho přidávat k vařeným bramborám a pečenému kuřeti. 

Recept na velikonoční nádivku

U tohoto receptu se nešlehá sníh z bílků, a tak pokud barvíte vyfouknutá vajíčka, použijte jejich obsah právě do velikonoční nádivky. Stejně tak využijete starší rohlíky, takže se nevyhodí, a zeleň najdete venku. Už totiž rostou mladé kopřivy, nebo se vám možná na zahrádce zelená pažitka, případně bylinky samozřejmě také koupíte v obchodě.

    • Zmrzlinovač Ariete Party Time Ice Cream ART 643
    • 1199 Kč 1599 Kč
    • -25 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-2114
    • 559 Kč 699 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Freezy 1578 90000
    • 6399 Kč 7999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Mobilní klimatizace ETA Fresco 0578 90000
    • 5599 Kč 6999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ventilátor sloupový Rohnson R-8110 EcoFlow
    • 2399 Kč 2999 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Ochlazovač vzduchu ETA Frost 2568 90000
    • 1759 Kč 2199 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril Rohnson R-250
    • 1279 Kč 1599 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Pákový kávovar SAGE BES875BSS
    • 12472 Kč 15590 Kč
    • -20 %
    • Koupit
    • Gril ETA Vital 1162 90000
    • 1039 Kč 1299 Kč
    • -20 %
    • Koupit

Co budete na velikonoční nádivku potřebovat?

  • 6 na kostičky nakrájených rohlíků
  • 5 vajec
  • velkou hrst nasekaných bylinek
  • cibuli
  • 250 ml mléka
  • misku uzeného masa nakrájeného na kostičky
  • sůl, pepř a kousek nastrouhaného muškátového oříšku
  • máslo a strouhanku do formy

Jak na velikonoční nádivku?

Troubu nastavte na 200 °C, aby se předehřála. K vajíčkům nalijte mléko, osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a vyšlehejte. Touto tekutou směsí zalijte kousky pečiva. Nasekejte bylinky, nakrájejte uzené maso a nadrobno cibuli. Vše vmíchejte k pečivu s vajíčky. Nalijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Dejte péct dozlatova.

Nechte trochu vychladnout a podávejte.

Mohlo by se vám líbit

Sezóna medvědího česneku je tady. Využijte jeho síly právě vy!

Medvědí česnek najdete v podrostu listnatých lesů. Vhodný je do salátů, na přípravu pesta i dalších lahodných receptů. Kromě jemné česnekové chuti přitom pokrmům dodá zdraví prospěšné látky a zapůsobí jako přírodní antibiotikum.
marianne.cz
Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×