Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Domácí máslo vás nadchne svou chutí, navíc není složité ho připravit. Zkuste ho!

V současné době už si jen málokdo připravuje domácí máslo. Když ho ale jednou zkusíte, zjistíte, že to není tak složité, navíc jeho chuti se kupované nevyrovná.

Jana Bitalová | 20. 03. 2024

Dříve bylo stloukání domácího másla běžnou činností, a proto v domácnostech nechyběly různé máselnice pro ruční použití. Nám pomůže technika, a tak budeme mít práci o hodně jednodušší, a to ať už sáhneme přímo po kuchyňském robotu, nebo klasickém mixéru.

Co se týká ingrediencí, je to snadné. Potřebovat budete smetanu na šlehání (tedy min. 33%), která má pokojovou teplotu. Ideální je kvalitní smetana přímo z mlékárny, nicméně máslo zvládnete i z kupované. 

Jak na domácí máslo?

Nalijte smetanu do nádoby a začněte šlehat na vyšší stupeň. Za cca 20 minut se objeví nažloutlé hrudky, tedy máselné zrno. Přes plátýnko nebo sítko ho slijte a pořádně vymačkejte přebytečnou tekutinu. Jde o podmáslí, které se hodí třeba do bábovky.  

Máselné zrno nasypte do misky s velmi studenou vodou a properte. Znovu z másla vymačkejte tekutinu. Vyložte krabičku potravinářskou fólií a máslo do ní namačkejte. Použít lze i speciální dekorační formu na máslo, díky níž bude mít reliéf, nebo různé silikonové formy. Hotové máslo dejte na půl hodiny do lednice a pak už ho můžete ochutnat.

Náš tip: Domácí máslo během přípravy snadno obohatíte třeba nasekanými bylinkami nebo utřeným česnekem. Stačí do něj další přísadu pořádně vmíchat.

Mohlo by se vám líbit

Tradice v kuchyni znovu ožívají. Maso, přepuštěné máslo a omáčky stále vévodí…

Tradice jsou součástí naší historie od pradávna. A platí to i v české kuchyni. Jako národ moc rádi vaříme a jíme dobré jídlo. Jak se tradiční a lokální suroviny uchycují v českých kuchyních a restauracích? A podle čeho poznáme, že je jídlo opravdu dobré? O tom jsme si povídali s výkonným šéfkuchařem Lokálů Liborem Baďurou.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad

<span>Čokoláda je pro psy jed! Po požití hrozí vážné potíže. Co dělat, když ji sní?</span>

Čokoláda je pro psy jed! Po požití hrozí vážné potíže. Co dělat, když ji sní?

Dobrý nápad

<span>Vanilkový versus vanilínový cukr. Rozdíl je poměrně šokující!</span>

Vanilkový versus vanilínový cukr. Rozdíl je poměrně šokující!

Dobrý nápad

<span>Spát v úplné tmě se vyplatí. Jinak si totiž pořádně neodpočinete</span>

Spát v úplné tmě se vyplatí. Jinak si totiž pořádně neodpočinete

Dobrý nápad

<span>Axolotl: Netradiční domácí mazlíček, který se bude neustále usmívat</span>

Axolotl: Netradiční domácí mazlíček, který se bude neustále usmívat