Přejít k hlavnímu obsahu
Venkov & styl

Až ochutnáte tyto křupavé tyčinky, už nikdy nebudete vyhazovat staré pečivo

Pokud se vám již pečivo zdá okoralé a tvrdší, ale ještě ne špatné, nastává ideální čas přeměnit je v něco nové a chutného. Receptů je mnoho. Jedním z těch snadných jsou vynikající křupavé tyčinky k televizi nebo třeba k dobrému vínu.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 2. 11. 2025

Aby pečivo vydrželo co nejdéle čerstvé, je potřeba jej správně skladovat: při pokojové teplotě, ideálně v chlebníku nebo v prodyšných obalech jako je bavlněný či lněný sáček či utěrka. Nevhodné jsou igelitové sáčky, ve kterých pečivo rychle plesniví a ztrácí na kvalitě. Pro delší skladování je možnost pečivo zabalit a zamrazit. Okoralé a tvrdší pečivo není nutné hned vyhazovat. Platí ovšem, že nesmí mít ani drobnou stopu plísně nebo nepříjemný odér. Takové v žádném případě nejezte, to patří pouze do popelnice, resp. do bioodpadu. Staré, oschlé, ale zdravé pečivo je ideální pro další zpracování.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Co se zbytkem vařených brambor? Udělejte skvělé muffiny

Brambory patří k potravinám s opravdu pestrým a mnohostranným využitím. Náš dnešní recept na bramborové muffiny je jednou ze snadných a rychlých možností, jak využít vařené brambory k přípravě výborného občerstvení.
marianne.cz

Dejte pečivu druhou šanci

Starší pečivo, které je ještě v pořádku, je škoda házet do koše. Existuje dostatek receptů, jak jej použít k přípravě chutného jídla nebo chuťovek. Ke známým způsobům využití starého pečiva patří například topinky, domácí strouhanka, housky nebo chleba ve vajíčku, zemlbába, francouzské tousty a další. Zapomenout bychom neměli také na krutony do polévek a salátů: stačí nakrájet chleba na malé kostičky, promíchat s olivovým olejem, solí, pepřem a oblíbenými bylinkami a opéct krásně do křupava. Zajímavý nápad na využití staršího pečiva uvádějí také Toprecepty.cz: Vyrobte si výborné křupavé tyčinky jako mlsání k televizi nebo ke sklence vína s přáteli.

Mohlo by se vám líbit

Velká konkurence brambůrků a oříšků: Křupavá cizrna nedá moc práce a chutná skvěle

Cizrna je doslova nabitá zdraví prospěšnými látkami. Navíc je vhodná i pro lidi s celiakií, protože je přirozeně bezlepková. Věděli jste, že může skvěle posloužit i jako zdravé a výborné mlsání v podobě slaných nebo sladkých „křupek“?
marianne.cz

Recept na křupavé tyčinky z pečiva

Seznam potřebných surovin

  • 5 stroužků česneku
  • pažitka
  • máslo
  • sušená bazalka
  • chilli
  • 1 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • staré pečivo

Jak na to:

V misce smícháme prolisovaný česnek, nasekanou pažitku, rozpuštěné máslo, bazalku, chilli, vejce, sůl a pepř. Starší pečivo nakrájíme na hranolky a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Každý kousek potřeme připravenou česnekovou směsí a dáme péct do trouby na 170 °C dozlatova.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×