Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Ráno s vůní skořice a vanilky: Dopřejte si sladkou snídani v podobě francouzského toustu

Co je to vlastně francouzský toust? Jeden z nejjednodušších pokrmů, který se dá připravit naslano i nasladko a magickým způsobem zapadá jak do brunche v nejmodernějších restauracích města, tak do babiččiny kuchyně. Příprava navíc nezabere víc než 10 minut.

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 28. 09. 2025

Těžko říct, odkud přišla na naše stoly tato lahůdka. Zvyk obdobné úpravy chleba a jeho následného smažení existuje již po staletí. Římané měli pokrm zvaný „pan dulcis“, pro který připravovali chléb namočený ve směsi mléka a vajec. Apicius, dodnes zachovaná kuchařská kniha pocházející původně z doby římské, dokonce obsahuje záznam o tomto druhu pokrmu. Popisovala jej jako „jiný dezert“. V každém případě jde o tradiční způsob zpracování (původně staršího) pečiva, známý po celém světě. Ve Francii se mu říká „pain perdu“, což znamená „zapomenutý chléb“, tedy způsob, jak využít starý chleba. V Německu jde o „arme ritter“, v překladu o „chudé rytíře“. Na konci středověku totiž byli rytíři stejně chudí jako farmáři a nemohli si dovolit starší chléb yvhazovat. Ve Španělsku se toto jídlo nazývá „torrijas“ a původně se dělávalo s medem a skořicí, a to především během postní doby.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Kouzlo jedné ingredience v palačinkách podle Zdeňka Pohlreicha

Palačinky jsou oblíbená klasika, které léto přidává ještě lepší chuť a půvab díky čerstvě natrhanému ovoci a voňavé mátě. K vyzkoušení doporučujeme palačinky podle Zdeňka Pohlreicha, které jsou lahodné a jemné díky... máslu!
marianne.cz

Osudová pravopisná chyba 

Pokud jde o název „francouzský toust“, jeho původ je nejistý a o jeho vzniku existuje několik historek. Jedna z nejrozšířenějších je ta o pravopisné chybě: Kuchař Joseph French ve městě Albany ve státě New York si v roce 1724 vytvořil vlastní verzi toustu ve vajíčku a nazval ho „French's Toast“. Tedy chtěl ho tak nazvat. Josephova pravopisná chyba však způsobila, že namísto jídla s jeho jménem vznikl „francouzský toust“. Joseph French totiž zapomněl napsat apostrof, takže na svět přišel „French toast“: francouzský toust bez francouzského původu. Jisté je, že francouzský toust se dnes připravuje v mnoha různých variantách a každá země i každý kuchař mu dodávají svůj vlastní „punc“. Stal se stálicí snídaňových a brunchových menu, hned vedle rovněž slavných palačinek. Je důkazem toho, že jednoduchost bývá základem těch nejlahodnějších chuťových kombinací. Výborný francouzský toust nasladko si můžete připravit podle receptu z Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Recepty podle Marianne: Z přezrálých banánů na vyhození připravíte dokonalý dezert

Banán je oblíbené ovoce pro přímou spotřebu, ale také významná součást dlouhé řady skvělých dezertů. Potřebujete rychlou a na přípravu snadnou sladkost ke kávě nebo k snídani? Zkuste banánové muffiny, inspirované oblíbeným banánovém chlebíčkem.
marianne.cz

Recept na francouzský toust

Seznam potřebných surovin

(1 porce)

  • 4 plátky toustového chleba
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 1/2 lžičky skořice
  • vanilka
  • troška muškátového oříšku
  • 1 kousek másla

K servírování:

  • zakysaná smetana
  • javorový sirup
  • moučkový cukr
  • ovoce

Jak na to:

V misce smícháme vejce, mléko a koření. Plátky toustového chleba obalíme z obou stran ve vaječné směsi a položíme je na rozpálenou pánev potřenou trochou másla. Smažíme z obou stran dozlatova. Servírujeme se zakysanou smetanou, cukrem, ovocem a polité javorovým sirupem.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×