Recept na pletýnky plněné sýrem a s česnekovým máslem
Seznam potřebných surovin
(10 kusů)
- 600 g hladké mouky
- 250 g vlažného mléka
- 75 g zakysané smetany
- 30 g olivového oleje
- 20 g čerstvého droždí
- 20 g cukru
- 10 g soli
- 2 vejce
- 200 g strouhaného sýra
Česnekové máslo:
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 hrst nasekané petrželky
- 1 lžička sušeného česneku
- sušené chilli vločky dle chuti
Navíc:
- vejce na potření před pečením
- strouhaný parmazán na posypání
Jak na to:
Do mísy dáme mouku, mléko, cukr a rozdrobíme droždí. Krátce promícháme. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, olej a sůl. Vypracujeme hladké, měkké těsto. Těsto přikryjeme a necháme kynout asi 60–90 minut, dokud nezdvojnásobí objem. Nakynuté těsto rozdělíme na 10 stejných dílů. Každý díl rozválíme na tenký obdélník. Na delší stranu nasypeme část strouhaného sýra. Těsto srolujeme do pevné rolády a lehce poválíme, aby vznikl „had“. Levý konec hada přeložíme do zhruba dvou třetin délky. Pravý, volný konec provlékneme vzniklou smyčkou. Smyčku přetočíme a volný konec znovu provlékneme svrchu dolů, aby se tvar zpevnil. Pletýnky položíme na plech s pečicím papírem, přikryjeme a necháme ještě 30 minut kynout. Troubu zapneme na 175 °C. Pletýnky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme cca 20 minut dozlatova. Mezitím připravíme česnekové máslo: rozpuštěné máslo smícháme s nasekanou petrželkou, sušeným česnekem a chilli vločkami dle chuti. Ještě horké pletýnky potřeme připraveným máslem a posypeme strouhaným parmazánem.