Původ neznámý, jméno stejné jako slavná škola
Je důležité zmínit, že v Paříži existuje slavná kulinářská škola s názvem Le Cordon Bleu, která vznikla koncem 19. století. Ačkoli je škola proslulá výukou umění francouzské kuchyně, pokrm cordon bleu není tradičním francouzským jídlem a neexistuje žádný přímý důkaz, který by spojoval jeho původ s touto školou. Cordon bleu je dnes stálicí nabídek restaurací i domácích kuchyní mnoha zemí. Základní ingredience (telecí, případně vepřové či kuřecí maso, šunka a sýr) zůstávají stejné, ale profesionální i domácí kuchaři mu dávají svůj vlastní „šmrnc“, experimentují s různými sýry, omáčkami, a dokonce i metodami tepelné úpravy. Pokrm se navíc stal inspirací pro velké množství receptů na jídla „typu cordon bleu“. Jedním z takových je i „cordon bleu z tousťáku“, snadná a blesková pochoutka, kterou naleznete na Toprecepty.cz.