Přejít k hlavnímu obsahu
Dobrý nápad

Máte po ruce jen šunku, sýr a toustový chléb? I tak si můžete vykouzlit chuť cordon bleu

Cordon bleu je oblíbený pokrm, jehož název evokuje představy gurmánského stolování a chuť je lahodnou směsí masa, šunky a sýra, zabalenou v křupavém trojobalu. Ale zkusili jste už cordon bleu z tousťáku? Za necelou půlhodinku můžete servírovat a pochutnáte si!

Přidejte si Marianne do oblíbených na Google zprávách
Jana Soukupová | 26. 09. 2025

„Cordon bleu“ se překládá z francouzštiny jako „modrá stuha“. Ve francouzské kulinářské tradici je Cordon bleu prestižním oceněním udělovaným kuchařům s výjimečnými dovednostmi. Věří se, že stejnojmenný pokrm byl takto nazvaný kvůli své vynikající chuti a prezentaci, která si zaslouží „Modrou stuhu“. Myšlenka plnění masa jiným masem nebo dalšími náplněmi je ovšem stará a lze ji vysledovat v mnoha kulturách. Například ve Švýcarsku existuje tradiční pokrm, připravovaný plněním telecího masa šunkou a sýrem, který by mohl být považován za předchůdce cordon bleu. V evropské kulinářské historii existuje také bohatá tradice obalovaných pokrmů, jako je třeba vídeňský řízek, který mohl ovlivnit „obalený“ vzhled cordon bleu.

Mohlo by se vám líbit

Dostali jste chuť na šťavnatý McChicken burger? Připravit jej doma není těžké a chuť je skvělá!

Máte rádi McChicken burger, ale rádi byste si ho připravili v klidu domova? Příprava není složitá a odměnou je výborná chuť. Šťavnaté kuřecí maso v panko strouhance, nadýchaná brioška a svěží omáčka z majonézy a zakysané smetany se na vašem stole jistě neobjeví naposled.
marianne.cz

Původ neznámý, jméno stejné jako slavná škola

Je důležité zmínit, že v Paříži existuje slavná kulinářská škola s názvem Le Cordon Bleu, která vznikla koncem 19. století. Ačkoli je škola proslulá výukou umění francouzské kuchyně, pokrm cordon bleu není tradičním francouzským jídlem a neexistuje žádný přímý důkaz, který by spojoval jeho původ s touto školou. Cordon bleu je dnes stálicí nabídek restaurací i domácích kuchyní mnoha zemí. Základní ingredience (telecí, případně vepřové či kuřecí maso, šunka a sýr) zůstávají stejné, ale profesionální i domácí kuchaři mu dávají svůj vlastní „šmrnc“, experimentují s různými sýry, omáčkami, a dokonce i metodami tepelné úpravy. Pokrm se navíc stal inspirací pro velké množství receptů na jídla „typu cordon bleu“. Jedním z takových je i „cordon bleu z tousťáku“, snadná a blesková pochoutka, kterou naleznete na Toprecepty.cz.

Mohlo by se vám líbit

Patříte k příznivcům olomouckých tvarůžků? Dozlatova smažené v trojobalu vám přijdou k chuti

Olomoucké tvarůžky neboli syrečky. To je zrající sýr z netučného kyselého tvarohu, který díky jeho ojedinělé chuti a typické vůni buď milujeme nebo nesnášíme. Pokud patříte k první skupině, určitě vyzkoušejte dnešní recept!
marianne.cz

Recept na cordon bleu z tousťáku

Seznam potřebných surovin

  • 8 plátků toustového chleba
  • 100 g šunky od kosti
  • 150 g sýra
  • vajíčka na obalení
  • strouhanka z kukuřičných lupínků na obalení

Jak na to:

Toustový chléb rozválíme válečkem a ze středu vykrojíme kolečko. Na vykrojené kolečko poklademe kousky sýra, plátek šunky a zase sýr. Přiklopíme dalším vykrojeným kolečkem z plátku chleba. Nachystaný toust obalíme ve vajíčku a poté ve strouhance z kukuřičných lupínků. Propečeme dozlatova v horkovzdušné fritéze.

Zdroj článku
Marianne je i na sociálních sítích:
×