Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Proměna výstavního pavilonu z konce 19. století v soukromou víkendovou oázu

Originální dům s chrakteristickou věžičkou, díky které mu místní odjakživa přezdívají zámeček, má zajímavou historii. Původně totiž vznikl coby výstavní pavilon na Jubilejní zemskou výstavu v Praze-Holešovicích v roce 1891, která se stala přehlífkou rozvoje a vyspělosti českého průmyslu a podnikavosti v tehdejším Rakousko-Uhersku.

Eva Všetíčková | 12. 10. 2022

Právě pro tuto akci bylo v rekordním čase vybudováno holešovické výstaviště s Průmyslovým palácem, při jehož stavbě byla u nás poprvé použita železná montovaná konstrukce. Palác byl pro účely Jubilejní výstavy obklopený řadou menších, dočasných pavilonů, kde se během akce prezentovaly české podnikatelské svazy a šlechtické rody. Jeden z nich patřil rodině Bondyů, která ho po skončení výstavy přemístila do klidné vesničky poblíž Prahy.

Galerie: Víkendová oáza z výstavního pavilonu

Tak šel čas

Rodině Bondyů sloužil domek pro rekreaci až do znárodnění v roce 1948, kdy přešel do majetkku Středočeských lesů a byl používaný jako hájovna. V šedesátých letech si pavilon pronajal pradědeček současné majitelky Lucie a začal sem s rodinou jezdit na víkendy. Dům byl tehdy bez přívodu elektřiny a voda se brala pouze ze studny. Pradědeček stavbu postupně zveleboval a koncem sedmdesátých let využil možnost domek odkoupit. Lucie sem s maminkou jezdila od dětství a trávila tu celé letní prázdniny. Když se vdala a sama se stala mámou, chtěla svým dětem dopřát stejnou možnost trávit čas v přírodě. S manželem Petrem se proto před pár lety pustili do důkladné rekonstrukce tohoto netradičního domku. Práce, původně odhadované na devět měsíců se nakonec protáhly na čtyři roky. Po provedení sondáže se totiž ukázalo, že dům není v dobrém stavu – přeci jen jeho projektant nemohl předpokládat, že bude někomu sloužit ještě za 130 let. Navíc se jednalo o plechovou stavbu, jejíž patra byla propojená železným točitým schodištěm, jež je ve štítu zakončené věžičkou.

Info ikona
Točité schodiště, unikátní prvek tohoto domu

Ze starého nové s puncem elegance předminulého století

Většinu zdí bylo potřeba vystavět znova. Nový je i vlnitý plech na opláštění schodiště a v současné době je celá stavba opatřena omítkou. Lucie s Petrem usilovali o to, aby dům zůstal co nejvíc autentický, ale zároveň rodině pokytoval veškerý komfort. Ke spolupráci proto přizvali interiérovou designérku Moniku White, majitelku obchodů s nábytkem a bytovými doplňky Le Patio, pod jejíž taktovkou celá proměna domu a následně pak výběr nábytku probíhala (Monikawhite.cz). Při rekonstrukci se musela zvednout také střecha, aby v horním poschodí mohlo vzniknout plnohodnotné obytné patro, neboť předtím zde byla pouze nevytápěná půda. Vedle původních kulatých oken s ocelovým rámem v patře přibyla i celá řada střešních oken, kterými nyní do prostoru proudí denní světlo. Při rekonstrukci se změnila také dispozice spodního patra, kde byly původně dva pokoje. Ty se po zbourání příčky proměnily v jednu velkou obytnou místnost propojenou s kuchyní. Z jídelního stolu je vytvořeným francouzským oknem krásný výhled na zahradu. Interiérová designérka zohlednila také Luciinu zálibu v petrolejově modré a hořčičné barvě a přírodních materiálech. V domě je tak většina kusů nábytku z masivního dřeva, podlahy jsou dubové a svítidla a nejrůznější úložné koše z ratanu či proutí.

Info ikona
Obývací pokoj na chodbě před pokoji

Nové dispozice

V přízemá domu se vejde přímo do kuchyně propojené s obývacím pokojem a jídelním koutem. Lucie sem zvolila tvarově jednoduchý nábytek od značky Kuchyně Gorenje, přičemž spodní skříňky doplňují horní otevřené police. Dřevěný kuchyňský ostrůvek má mramorovou desku. Obytný prostor v přízemí vyhřívají litinová kamínka. V koupelně v přízemí zaujme velké zrdcadlo ve tvaru květiny, součástí je také volně stojící vana. Ložnici v patře dominuje zemitá kombinace barev doplněná o petrolejově modrou štítovou stěnu. Tu zdobí kulaté okno. V druhé části bývalé půdy vznikl dětský pokoj. Radikální proměnou prošla také nevelká zahrada. Na místě, kde je dnes francouzské okno na terasu, dříve stával přístavek s dřevníkem. Bylo tu také pár okrasných záhonků a túje, zahrada ale nevybízela k posezení a relaxaci. Dnes tu má své místo odolný zahradní nábytek a nechybí ani herní království pro děti. Pozemek lemuje plaňkový plot, růžové keře a orlíčky. Mladí manželé se rozhodli pronajmout si i sousední pozemek vedoucí k chovnému rybníčku. A tak není divu, že na odjezd z Prahy na chalupu se těší celá rodina, včetně rodinného mazlíčka, dogy Agáty.

Info ikona
Jídelní kout s francouzským oknem vedoucím na terasu

Čas na jídlo tráví mladá rodina společně u velkého stolu. Díky francouzskému oknu mají výhled do zeleně a získali tak i snadný přístup na nově vzniklou terasu, na které tráví čas od jara do podzimu.

Zdroj článku

Související články

Proměny
Nevzhledná umakartová koupelna volala po změně: Fascinující proměna ve světlý a vzdušný interiér 

Nevzhledná umakartová koupelna volala po změně: Fascinující proměna ve světlý a vzdušný interiér 

Proměny
Čtyřčlenná rodina, dvoupokojový byt: Proměnou obýváku vyřešili problém s místem

Čtyřčlenná rodina, dvoupokojový byt: Proměnou obýváku vyřešili problém s místem

Proměny
Efektní proměna kuchyně a chodby v pražském činžáku se špetkou kýče

Efektní proměna kuchyně a chodby v pražském činžáku se špetkou kýče

Lidé a místa
Známá blogerka proměnila malinký neforemný balkon v dokonalé místo, kde chce strávit celé léto

Známá blogerka proměnila malinký neforemný balkon v dokonalé místo, kde chce strávit celé léto