Zelená lékárna: Rýmovník nejen rýmu vyléčí
Málokterou léčivou rostlinu strčíte jen tak do kapsy a nosíte s sebou, aby v případě potřeby pomohla. Rýmovník klidně, dokonce se to doporučuje. Přičichnutím k jeho listům začíná cesta ke zdraví.
TEXT: HELENA POKORNÁ HLADÍKOVÁ
Nenáročná pokojovka, které se říká kubánské oregano nebo mexický eukalyptus, není vzhledově hodna velkého obdivu. Ale ty účinky! Největší pomoc nabízí v sezoně náchlad a všelijakých neduhů cest dýchacích. Šťáva dužnatých listů obsahuje totiž léčivé aromatické silice podobné těm v šalvěji či eukalyptu. Ty se uvolní do éteru už při pouhém promnutí čerstvého listu mezi prsty a jejich vdechnutí pak pomůže uvolnit ucpaný nos i ulevit od dalších příznaků zimních „pšíkanců“. Stačí tudíž utrhnout list a jen přičichávat, přičichávat a přičichávat. Lépe dýchat se bude díky zásahu rýmovníku nejen při akutním nachlazení. Přítomnost léčivé rostliny zvyšuje i kvalitu vzduchu v místnosti. Ten je tam hned příjemnější, čistší, svěžejší. Ocení to hlavně astmatici a alergici, ale není pochyb, že v rýmovníkovém ovzduší se kvalitněji relaxuje a spí každému.
Šťavnatá pomoc
Nejběžnější druh rýmovníku zvaný latinsky Plectranthus argentatus se nemusí jen inhalovat, dá se také žvýkat. Jeho antisepticky působící šťáva se hodí hlavně při bolestech v dutině ústní. Afty, záněty dásní a jiné potíže se po pravidelném žvýkání listů hojí lépe a rychleji. Silice v tekutině pomohou rovněž s odstraněním zápachu z úst nebo při bolení v krku. Rýmovník dobře funguje jako první pomoc, ale nic se nezkazí jeho preventivním užíváním, i naopak. Díky snadné aplikaci může být čerstvý list stále po ruce.
Aroma rýmovníku je většině lidí příjemné a prospěšné, hmyz to ale (doslova) cítí jinak. Této živočišné třídě rostlina nevoní, ba naopak – komáry, mušky a jim příbuzné drsně odpuzuje. Nasnadě je tudíž další způsob využití této léčivky, a sice coby domácího repelentu. A i kdyby pak na nějaký štípanec přece jen došlo, rýmovník opět zabere. Šíři jeho použití potvrzuje i fakt, že se tato bylinka, zvlášť druh citronový, dobře uplatňuje také v kuchyni. Sirup z rýmovníku chutná jak v čaji, tak v jogurtu; lahůdka je rýmovníkový med. Někdo přidává léčivku do polévek, dochucuje s ní maso... Stojí to za vyzkoušení. Pokud ale jde o případné sušení, šťavnaté listy by nejspíš dříve shnily, než uschly. A vlastně to ani není vzhledem ke snadnému pěstění rýmovníku nutné. Čerstvé je přece vždy lepší volba.
Zajímavosti:
- Nejběžnější rýmovník není ve své druhové rodině sám. Kromě aromatických léčivek k němu patří i okrasné druhy, třeba purpurový s fialovým zabarvením.
- Léčivka umí mnohé, její užívání ale není neomezené. Těhotným se nedoporučuje konzumovat, jen inhalovat; jedinci s poruchou srážlivosti krve či vegetariáni a vegani se mají mít též na pozoru.
- Pěstovat rýmovník zvládnou i amatéři. Rostlina potřebuje hlavně dost světla, pozor jen na chlad a přemíru vody.
- Připomíná hluchavku a není divu, patří do stejné čeledi. Rozdíly ale existují, hlavně výškové či ve tvaru listů.
- Nejen s rýmou a nachlazením pomůže rýmovníkový čaj, je vhodný také při špatném zažívání. Pár listů se spaří horkou vodou a nechá asi osm minut louhovat.
Ošetřující mast
Co je potřeba:
- 45 čerstvých listů rýmovníku
- 300 g tuku (např. kokosový olej, bambucké máslo)
Příprava:
1. V hrnci rozehřejte tuk a vsypte pokrájené listy rýmovníku. Snižte plamen na minimum a nechte asi 2 hodiny zahřívat. Nevařit, jen promíchávat.
2. Až směs vychladne, vložte do ledničky a nechte 24 hodin odstát.
3. Postup ještě jednou opakujte, pak mast přendejte do vhodné nádoby.
Nosní sprej
Co je potřeba:
- 20 čerstvých listů rýmovníku
- 2 lžičky mořské soli
- 1 l horké vody
Příprava:
1. Listy se solí rozdrťte. Přendejte do kastrůlku, zalijte vodou a nechte 10 minut louhovat.
2. Přeceďte přes plátno a nechte vychladnout. Přelijte do lahviček vybavených nosním aplikátorem.
Sirup s citrusy
Co je potřeba:
- 1 kg krupicového cukru
- asi 30 středně velkých listů rýmovníku
- 1 pomeranč v bio kvalitě
- 1 citron v bio kvalitě
- 1 l vody
Příprava:
1. Ovoce omyjte a nakrájejte i s kůrou na kousky či plátky. Dejte vařit vodu.
2. Listy rýmovníku zbavené nečistot vložte do kastrůlku, přidejte nakrájené ovoce a zalijte převařenou, ještě horkou vodou. Nechte odstát do druhého dne.
3. Přeceďte do hrnce, přisypte cukr a 1–2 hodiny vařte na mírném plameni, dokud směs nebude akorát hustá. Přelijte do čistých sklenic.
Užívání: Podle chuti lze sirup přidat do čaje, vody, dá se jím dochucovat nebo mazat jako medem.
- Zdroj článku
-
Venkov a Styl