Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dobrý nápad

Tučný čtvrtek: Den, kdy je přejídání dovoleno. Co si dáte vy?

Masopust, Popeleční středa, Velikonoce. A také Tučný čtvrtek, tradiční svátek hojnosti, na který se dnes ve výčtu zvyků v období mezi Vánoci a svátky jara trochu zapomíná. Přitom se jedná o svátek veskrze sympatický! V ten den bychom si všichni měli povolit opasky, najíst se, co hrdlo ráčí, a ústa by se měla lesknout omastkem.

Jana Kantorová | 8. 02. 2024

Masopust začíná každoročně na Tři krále a končí Popeleční středou. Ta nemá pevné datum – odvíjí se vždy od termínu Velikonoc a zahajuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Tučný čtvrtek je pak jedním z posledních masopustních dní. Po něm již následuje masopustní neděle, pondělí a úterý, kdy zabijačky, hody a oslavy vrcholí. Tyto dny představují poslední možnost pořádně se najíst před dlouhým obdobím půstu, kdy příroda nepřináší žádnou úrodu, ale čeká na jarní probuzení.

Galerie: Den, kdy si můžete dát do nosu
Mohlo by se vám líbit

Po stopách tradice: PASÍŘINA, řemeslo trpělivých

V buštěhradské dílně Ivana Housky a Petra Doudy vznikají klenoty z mědi, mosazi i bronzu. Vedle toho tu mistři pasíři vdechují nový život výrobkům svých dávných předchůdců.
marianne.cz

Najíst se dosyta

Tučný čtvrtek završoval přípravy na závěrečné masopustní dny. Tradičně se konaly vepřové hody, hostiny a tancovačky, u nichž se scházelo široké příbuzenstvo i celá vesnice. Naši předci jimi přivolávali konec zimy, těšili se na nadcházející jaro a plánovali zemědělské práce. Kromě života oslavovali v těchto dnech také jídlo, kterého si před blížícím se obdobím půstu náležitě užívali.

S oblibou se tradovalo, že na Tučný čtvrtek toho člověk musí sníst a vypít co nejvíce, aby byl při síle celý další rok. V pátek a sobotu se pak trávilo a nabírala energie na finální oslavy. Závěr masopustu se nazýval bláznivé dny. Masopustní neděli se pak přezdívalo taneční, jelikož se tančilo celý den až do pondělí. V úterý pak masopust zakončil rozpustilý průvod masek.

Mohlo by se vám líbit

Prosincové tradice: Betlémy a andělské zvonění

Nejtajuplnější svátky roku jsou od nepaměti doprovázeny symboly. Některé vznikly spontánně, jiné vycházejí z dlouholetých tradic. Ať stavění betlému, či cesta pro betlémské světlo nám zpříjemňují temné dny a těšení se na slavnostní finále.
marianne.cz

Pečínka a koblihy

Aby našim předkům pocit sytosti vydržel co nejdéle, vařila se těžká, tučná jídla a sádlem se nešetřilo. Pekla se husa, připravovala vepřová pečínka nebo vepřové koleno a k tomu několik druhů knedlíků a zelí. Také se pořádaly zabijačky plné zabijačkových pochoutek jako over, jitrnice, jelita či tlačenka. Sladkou tečkou za masopustními dny byly kynuté koblihy a vdolky smažené v poctivé vrstvě sádla. Každá pusa se zkrátka měla lesknout omastkem a kalhoty i sukně musely být všem těsné. Na dlouhou dobu naposledy – už první postní oběd na Popeleční středu byl velmi skromný.

V období půstu z jídelníčku zmizelo maso a veškeré živočišné produkty – vejce a mléčné výrobky se na stůl dostaly jen minimálně. Na talíři se nejčastěji objevovaly brambory, luštěniny, obilné kaše a chléb. V období půstu se konzumovalo jedno jídlo denně, s výjimkou neděle, kdy si lidé mohli dopřát něco navíc.

Mohlo by se vám líbit

Tradice: Holka k světu potřebuje husí peří

Do Martina dere, po něm přede! Na Chodsku se slušelo dodrat peří do svátku sv. Martina. Pak začaly přástky. Jinde se dralo dál. Ta práce patřila k podzimním až zimním, ale ne nutně ženským.
marianne.cz

Tučný čtvrtek dnes

V letošním roce připadá Tučný čtvrtek na 8. února. V tento den byste si tedy měli dopřát svůj oblíbený pokrm a ideálně rovnou dvojitou porci. Některé restaurace tuto tradici každoročně připomínají a zachovávají. V ten den se hosté mohou těšit na bohatší porce a plnější sklenice. Na menu restaurací se pravidelně objevují větší porce za standardní cenu, tučné předkrmy, abnormálně velké dezerty nebo bezedné nápoje. Například hospody Lokál nabídnou specialitu v podobě dvojité porce vepřového bůčku, restaurace Kantýna a U Kalendů si připravily škvarkové dobroty a Burger Service chystá vepřový smash burger.

Tip redakce: 

Spolu s Ambiente se letos zapojilo i několik dalších podniků – restaurace Alma, bistra Kro Kitchen, pekařství Kus koláče, hostinec U Jiskrů a další.

Mohlo by se vám líbit

Jídlo, které vám zachutná: Když na talíři zavoní houby...

Když les naplní talíře houbami... Každý rok se mnoho z nás těší, že si na podzim nasbírá pořádnou dávku voňavých hub. Kromě toho, že se některé druhy dají sbírat i v zimě, právě v chladném počasí můžeme při vaření využít houby, které jsme nasbírali před zimou. Pochutnejte si s námi.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dobrý nápad
Pažitku zná každý, ale její květy používá málokdo. Změňte to a nebudete litovat

Pažitku zná každý, ale její květy používá málokdo. Změňte to a nebudete litovat

Dobrý nápad
Chov morčat není složitý, ale jistá pravidla dodržovat musíte

Chov morčat není složitý, ale jistá pravidla dodržovat musíte

Dobrý nápad
KVÍZ: Slunce, seno, jahody slaví 40 let! Vyzkoušejte kvíz, jak dobře komedii znáte

KVÍZ: Slunce, seno, jahody slaví 40 let! Vyzkoušejte kvíz, jak dobře komedii znáte

Dobrý nápad
Pořiďte si mazlíka s bodlinami! Chovat se dá ale jen jeden druh

Pořiďte si mazlíka s bodlinami! Chovat se dá ale jen jeden druh