Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

7 nejzdravějších ořechů, které byste měla jíst

Ořechy jsou plné zdravých tuků, bílkovin, vitaminů a minerálů. A když je nebudete jíst po kilogramech, ani po nich nepřiberete. Existují jich desítky, ale některé z nich jsou zdravější než jiné. Víte, které to jsou?

Redakce Marianne | 6. 01. 2014


Jen málokterá oslava, party či večírek se obejdou bez oříšků. Proč by taky ne, jsou chutné a hodí se skvěle k vínu. Kromě toho jejich konzumace (přiměřená) snižuje hladinu cholesterolu, zlepšuje srdeční činnost, reguluje hmotnost (když si dáte hrst ořechů, nemáte pak vlčí hlad) a působí antioxidačně. Bohužel, denně přijmeme jen 8 % z celkového denního příjmu antioxidantů. „Je to proto, že se lidé bojí tuku a kalorií, které jsou v ořeších, ale to je škoda. Stačí jen hrstka, která vám dodá bílkoviny, vitaminy a nenasycené tuky, vitaminy a minerály, a to bez toho, aniž byste se musela obávat, že přiberete,“ říká specialistka na výživu dr. Joy Bauer. A které ořechy byste si měla denně dopřát?

Vlašské ořechy: Porce ořechů (kolem 14) je excelentní zdroj omega-3 nenasycených tuků. Ze všech ořechů obsahují nejvíce antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před poškozením buněk, přispívajícím ke vzniku srdečních onemocnění, rakoviny a předčasného stárnutí. Dáte-li si hrst vlašských ořechů ke svačině, zlepšíte si náladu, a navíc minimalizujete příznaky PMS (premenstruačního syndromu). Asi 14 ořechů obsahuje 185 kalorií a 18 g tuku.

raw-walnuts_copy

Mandle: Obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů – čtvrt šálku mandlí obsahuje asi 3 g vlákniny. Jsou také bohaté na vitamin E (ten je silný antioxidant). A překvapivě vám právě mandle mohou pomoct dostat se znova do vašich džín. V časopise International Journal of Obesity vyšla studie, ve které zkoumali dvě skupiny obézních lidí, kteří drželi nízkokalorickou dietu po dobu šesti měsíců. Ti, kteří měli ve svém jídelníčku i mandle, ztratili více kilogramů než ti, kteří je nejedli. Budete-li jíst mandle po dobu čtyř měsíců, sníží se hladina špatného cholesterolu až o 20 %. Mandle také chrání střeva – zvyšují totiž výskyt tzv. hodných bakterií, které posilují imunitní systém. Dvacet tři mandlí obsahuje 170 kalorií a 15 g tuku.

Raw-Almonds

Kešú: Jsou to takové ‚posilovače‘ inteligence. Mají v sobě hodně železa a zinku, které pomáhají dodávat kyslík do všech vašich buněk, což zabraňuje anémii a posiluje zrak. Kešú jsou také dobrým zdrojem hořčíku. Osmadvacet gramů pokrývá téměř 25 % denní potřeby tohoto minerálu. Ten zlepšuje paměť a chrání před její ztrátou v souvislosti s věkem. Osmnáct ořechů kešú obsahuje 165 kalorií a 13 g tuku.

7_health_benefits_of_raw_organic_cashews

Pekanové ořechy: Jsou skvělé nejen pro přípravu chutných koláčů, ale pomáhají také zlepšit zdraví vašeho srdce. Patří mezi antioxidanty, které zabraňují vzniku plaku v tepnách. Konzumace pekanů snižuje hladinu LDL cholesterolu až o 33 %! A navíc ještě oddalují progresi degenerativních neurologických onemocnění, jako je amyotrofická laterální skleróza, známá též jako Lou Gehrigova choroba. Osmnáct pekanových ořechů obsahuje 200 kalorií a 21 g tuku.

Brazil-Nuts

Para ořechy: Jsou velkým zdrojem selenu, který chrání před rakovinou, včetně rakoviny kostí, prostaty a prsu. Nedávná studie uveřejněná v Journal of Medicinal Food naznačuje, že selen v para ořeších potlačuje růst rakovinných buněk v případě prostaty. Ale s konzumací para ořechů to nepřehánějte – vysoká hladina selenu může být naopak škodlivá. Pět až šest ořechů obsahuje 185 kalorií a 18 g tuku.

8804034603_f701ffe69a_b

Pistácie: Jsou to nejvíce ‚hubnoucí‘ ořechy, jedna pistácie má totiž jen čtyři kalorie. Chutnají skvěle, takže dieta s nimi je velmi příjemná. Pomůžou vám také lépe dýchat – odborníci v University of Texas zjistili, že 60 g pistácií denně může snížit riziko vzniku rakoviny plic. Jsou také plné draslíku, minerálu potřebného pro zdravý nervový systém a svaly, a také jsou zdrojem vitaminu B6, který zlepšuje náladu a posiluje imunitu. Padesát pistácií obsahuje 160 kalorií a 14 g tuku.

url11

Lískové ořechy: Jsou pozoruhodné pro vysokou hladinu mononenasycených mastných kyselin, které zlepšují kardiovaskulární systém a které pomáhají zvládat diabetes typu II. Jsou i bohatým zdrojem antioxidantu vitaminu E, který zabraňuje vzniku šedého zákalu a demence. Jedenadvacet lískových ořechů obsahuje 180 kalorií a 17 g tuku.

organic-raw-hazelnuts-t