Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Gut feeling aneb Když intuice promlouvá skrze střeva

Info ikona
Intuice

Čas od času stojíme před těžkým životním rozhodnutím, které nám může změnit život. V takovou chvíli se obracíme na svůj mozek a žádáme ho o racionální názor. Co kdybychom vám ale řekli, že byste o radu měli požádat spíše svá střeva?

Zajímavá pracovní nabídka, změna bydlení či změna partnera. To všechno jsou situace, kdy náš mozek pracuje na plné obrátky a vyhodnocuje, zda máme učinit velké rozhodnutí, nebo naopak neopustit hranice naší komfortní zóny. Mozek po usilovné práci s plusy a mínusy dané výzvy, vyřkne verdikt, který v nás má vyvolat úlevu a pocit spokojenosti. Občas se ale stane, že s rozhodnutím mozku nesouhlasí naše břicho. Okolí žaludku a střev je těžké, nepříjemně napjaté, a především přesvědčené o tom, že se mozek zmýlil. Takovému pocitu se v angličtině říká gut feeling.

Mohlo by se vám líbit

Naučte se říkat ne! Uleví se vám

marianne.cz

Vnímejte mozek, poslouchejte střeva

Občas se ptáme na názor přátel, známých či rodiny, a přitom už dávno víme, jaké je naše stanovisko. I proto se některé páry oddávají po několikaměsíční známosti, jiní se vzdávají zdánlivě perfektní pracovní pozice či se vyhýbají temným uličkám. Jednoduše řečeno vědí, že jde o správné rozhodnutí, které na první pohled sice je v rozporu s rozumem, avšak na druhý pohled je důležitější než všechny rozumné důvody dohromady. Možná jste sami zažili pocit, kdy mozek říkal jednu věc, zatímco vaše břicho mluvilo o opaku. V takový moment jste pravděpodobně pocítili gut feeling, tedy střevní instinkt nebo vnitřní intuici.

Největší problém intuice je ten, že vzniká uvnitř těla a je nepřenositelná. Jde o ryze osobní pocit, který okolí nemusí pochopit ani mu uvěřit. I z tohoto důvodu je důvěra v intuici vrcholným aktem důvěry v sebe samého. Jde o moment, kdy se oprostíte od všech externích názorů a budete stoprocentně důvěřovat vnitřnímu hlasu.

Info ikona
Intuice

Žádná ezoterika

V západním světě si hovory o intuici a vnitřním hlase vysloužily posměšky, případně nálepky jako „ezoterické bláboly“. Pravdou zůstává, že jsou lidé, kteří intuici silně pociťují, a zároveň lidé, se kterými vnitřní hlas vůbec nehne. Přesto je dobré vědět, že nejde o žádné výplody fantazie a naopak se jedná o vědecky ověřenou skutečnost. Souvislost mezi vědomím a fyzickým tělem zkoumal například neuroendokrinolog Deepak Chopra, který zjistil, že naše střeva mají vlastní nervový systém, který je potencionálně mnohem silnější než centrální nervový systém. Chopra dokonce uvádí: „Pokud řekneme, že máme pocit, pak nemluvíme metaforicky, ale doslovně. Naše střeva produkují stejné chemikálie jako když mozek přemýšlí.“ Nejzajímavějším zjištěním ale bylo, že nervový systém ve střevech nemá schopnost, na rozdíl od centrální nervové soustavy, o sobě pochybovat. To znamená, že jeho uvažování není ovlivněno společenskými normami, očekáváním či strachem. 

Jak nastartovat intuici?

Patříte k lidem, kteří svůj vnitřní hlas ještě ani z dálky nezaslechli? Pak to vypadá, že vaše intuice usnula na vavřínech a momentálně nepracuje. Dobrou zprávou je, že ji můžete pomocí několika kroků probudit. V první řadě se věnujte svému osobnímu rozvoji, díky kterému se dokážete soustředit na vaši duševní stránku těla. Ideální volbou je meditace, praktikování jógy nebo vědomé procházky přírodou, během kterých vás nic nerozptyluje. Podle odborníků se také vyplatí, když si před složitým životním rozhodnutím vezmete volno, během kterého se budete maximálně soustředit na sebe a na své vnitřní pocity. Pokuste se analyzovat, co cítíte, a zároveň se snažte vnímat rozdíl mezi myšlenkami a pocity, které nevychází z mozku. Cesta k nalezení vnitřní intuice rozhodně není snadná, avšak stojí za to. 

Mohlo by se vám líbit

Jak udělat těžké rozhodnutí?

Málokomu dělá radost rozhodovat o důležitých otázkách. Většinou řešíme všechna pro a proti, radíme se s kamarádkami nebo partnerem a zvažujeme, zda nás rozhodnutí katapultuje mimo komfortní zónu. Přitom by podle odborníků bohatě stačilo, kdybychom dokázali oddělit "hlučné" rozhodnutí od toho "tichého".
marianne.cz