Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Jak koronavirus proměnil veřejný prostor?

Info ikona

Demonstrace s rozestupy i hodování ve skleníku.

Roušky, dvoumetrové rozestupy a dezinfekce doslova na každém kroku. To, co by ještě před několika měsíci znělo jako scénář z katastrofického filmu, se během letošního února a března stalo realitou. Po tragických zprávách z Itálie, Španělska nebo Severní Ameriky se mnohá města rozhodla, že promění veřejný prostor a přizpůsobí ho aktuální situaci. Heslo letošního roku je totiž jasné: bezpečnost především.

Kruhy jako nová součást parku
Přes 1,6 milionů nakažených, 98 tisíc mrtvých a 345 tisíc uzdravených. Statistika koronaviru ve Spojených státech amerických je neúprosná, a tak není divu, že si mnozí Američané berou hygienická opatření k srdci. V brooklynském Domino Parku podél East River přišli radní s originálním nápadem, jak pomoci lidem s dodržováním rozestupů. Na trávník jednoduše nakreslili kruhy, které vymezují doporučenou vzdálenost. 

NY
ZDROJ: Getty

Restaurace bez rizika
O restauraci pro jednoho hosta jsme vám psali zde. V Amsterdamu ale vymysleli tak trošku jiný způsob, jak udržet rozestupy mezi hosty. Ve speciálních sklenících pro dvě osoby podávají pokrmy na dlouhých dřevěných deskách, díky kterým číšníci nepřijdou do kontaktu se zákazníky. Veganská restaurace Mediamatic Eten se navíc nachází na nábřeží, a tak si hosté mohou při intimní hostině užívat výhled na městský kanál. 

Amsterdam
Zdroj: Mediamatic Eten

Demonstrace s rozestupy
Dvou až třímetrové rozestupy platí pro všechny veřejné události. Třeba i pro protesty! Důkazem je fotografie z květnového protestu Portugalců, kteří se v lisabonském parku sešli, aby prokázali solidaritu lidem, jež kvůli koronaviru přišli o práci.

Lisabon
Zdroj: Antonio Cotrim / EPA / EFE

O necelý měsíc dříve ukázali svou disciplínu i Izraelci, kteří na Rabinově náměstí v Tel Avivu ostře vystoupili proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Jejich rozestupy byly více než ukázkové! Posuďte sami. 

Izrael
Zdroj: AP Foto / Oded Balilty

ČTĚTE TAKÉ: Jak se s koronavirem proměnily sociální sítě?

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.