Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Lepek: Je to opravdu náš nepřítel?

Lepek rozhodně nemá tu nejlepší pověst. Jak to s ním ale vlastně je?

Karin Dimitrovová | 15. 10. 2017

Dnešní společnost je silně ovlivňována trendy moderní doby – především trendy ve stravování. Těch je mnoho a nejeden z nás se v nich pomalu začíná ztrácet. O čem se nyní hodně mluví, je bezlepková strava. Je pro naše tělo vhodnější stravovat se produkty bez lepku i v případě, že nejsme přecitlivělí na lepek? Pojďme si objasnit, o jaký druh stravování vlastně jde, kdy je tento styl vhodný a kdy nikoliv.

Kdy je lepek potřeba?

V některých výrobcích je lepek vyloženě nenahraditelný, aby byl výsledek dokonalý. Třeba u těsta na pizzu. V tomto případě je ideální použít mouku s vyšším obsahem lepku. Docílíme tak vyšší křupavosti a pohlednějšího vzhledu pizzy. Stejně tak tomu je u pečiva, které je zase vláčnější a nadýchanější.

Lepek navíc dodává těstu pružnost a lepivost, čímž zaručí u finálního produktu menší drobivost.

Vyhýbat se lepku, či ne?

Údajně konzumujeme potraviny s lepkem jen z důvodu, že je to v naší zemi zvyklostí. Mnozí z nás si nedokáží představit snídani bez müsli, oběd bez těstovin s kečupem a večeři bez rohlíku se šunkou. Pokud jste zdravý jedinec, tyto zvyklosti si můžete dopřávat dál (i když ten rohlík se šunkou k večeři byste si mohli odpustit). Dejte si pozor na množství. Lepek vám v přiměřené míře neuškodí.

Nic se ale nemá přehánět. Čím více budete tyto produkty konzumovat, tím větší úsilí musí váš zažívací trakt vynaložit, aby je zpracoval. Obsahují totiž hůře stravitelné bílkoviny. Samotný lepek ale nebezpečný není. Nebezpečné je množství, které zkonzumujeme. Proto doporučujeme zařadit do jídelníčku i přirozeně bezlepkové potraviny, které odlehčí stravování.

Nesnášenlivost lepku

Může se projevit kdykoliv během života. A když se jednou ukáže, už neustoupí. Celiakie. Autoimunitní onemocnění, kdy dochází k nesnášenlivosti lepku. Ve střevech začnou vznikat obranné látky proti lepku, které poškozují sliznici tenkého střeva a dochází k chronickému zánětu a následné poruše trávení.

Imunitní systém se v tuto chvíli začíná bránit. Chce se zbavit škůdce. Typickým projevem jsou bolesti břicha a pocit nadmutí. Přechází v postupné nechutenství a vytrvalé průjmy či nepříjemnou zácpu. Může končit velkým úbytkem váhy, případně i silnými psychickými problémy.

Pokud včas vypozorujeme citlivost na lepek, můžeme se podle toho zachovat. Jídlo, které nesneseme, snadno nahradíme za vhodnější, které naše tělo přijme lépe. Dnes to již není problém. Bezlepkové potraviny jsou nám maximálně dostupné. A to v různých formách a bez kompromisu s chutí.
 

Pozor na značení

Občas jsme překvapení, kde všude se lepek objeví. V pšeničné a jiné bílé mouce či ve směsích s ním počítáme. S tím souvisí výskyt lepku ve výrobcích z mouky. Tedy v běžně dostupném pečivu, těstovinách či snídaňových vločkách. Ale čekali byste lepek v uzeninách, jogurtu, pudinkovém dezertu, kečupu či majonéze? Právě v těchto produktech může být lepek použitý jako složka zahušťovadel.

Pokud jste citliví na lepek, doporučujeme pozorně pročíst složení potravin, které se chystáte zkonzumovat. A dejte si pozor na terminologii, která může být matoucí.

  • Bez lepku

Obsah lepku v potravině, jež je prodávána konečnému spotřebiteli, nedosahuje vyšších hodnot než 20 mg lepku na 1 kg suroviny. Primárně jde o potraviny, které neobsahují pšenici, ječmen, žito, oves nebo jejich křížence. Místo nich jsou zastoupené jiné složky, tzn. přirozeně bezlepkové potraviny.

  • Velmi nízký obsah lepku

Obsah lepku v potravině, jež je prodávána konečnému spotřebiteli, nedosahuje vyšších hodnot než 100 mg lepku na 1 kg suroviny. Toto označení je vyhrazeno pro potraviny ze speciálně upravených složek vyrobených z pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo jejich kříženců, u kterých byl obsah lepku zpravidla snížen technologickou úpravou.

Bezlepkové potraviny

Co tedy jíst, z čeho péct, čím zahušťovat, když nemůžeme lepek? Žádný strach, existují potraviny, u kterých se nemusíte lepku obávat. Navíc jsou lépe stravitelné a zdravější pro náš organismus. Jde hlavně o potraviny, které jsou kukuřičného, rýžového či pohankového původu. Takže mouky tohoto typu můžete ve své bezlepkové kuchyni dle libosti používat.


Spousta úžasných potravin nemá s lepkem nic společného, jde o tzv. přirozeně bezlepkové potraviny, a tak si je můžete užívat s radostí a bez omezení. Maso, ovoce, zelenina, brambory, mléko, máslo, vejce, marmelády, med. A mnoho dalších surovin obohatí váš jídelníček i s bezlepkovým handicapem.

Související články

Životní styl

<span>Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?</span>

Temná strana optimismu: Proč se vždy nevyplácí myslet pozitivně?

Životní styl

<span>Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?</span>

Přátelstvím ku zdraví aneb Proč je dobré mít v práci nejlepší kamarádku?

Životní styl

<span>Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život</span>

Omlouváte se až přespříliš? Naučte se, jak to změnit, jinak se budete trápit celý život

Životní styl

<span>Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?</span>

Vztahy mladých: Jak se seznamuje generace Z a co ve vztazích hledá?