Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Šťastní jako Finové! Co si vzít od nejšťastnějšího národa na světě?

Info ikona
Štěstí

Nehostinná krajina, zima a brzké stmívání. Pokud hádáte, že v těchto podmínkách nemůže národ přežít, pak jste na omylu. Nejenže Finové přežívají, ale dokonce se dlouhodobě řadí k nejšťastnějším národům na světě. V čem tkví jejich recept na spokojený život? A můžeme si z jejich životního stylu něco odnést?

Celosvětový den štěstí se už tradičně pojí s vyhlášením World Happiness Report, tedy s žebříčkem nejšťastnějších národů na světě. I když byl aktuální žebříček silně ovlivněn celosvětovou pandemií koronaviru, našlo se několik států, které si dokázaly udržet své loňské a předloňské příčky. A jedním takovým státem je Finsko. Právě tento severský stát už po čtvrté v řadě opanoval žebříček nejšťastnějších národů a dokázal, že Finové mají spokojenost a šťastný přístup k životu v DNA. Druhé místo patřilo Dánsku a trojici nejšťastnějších zemí uzavřelo Švýcarsko.

Když se podíváme Finsku na zoubek, zjistíme, že finská definice štěstí se zásadně liší od „štěstí“, které zobrazují hollywoodské filmy. Finové totiž dokážou najít štěstí v tom, co právě teď mají nebo zažívají. Nepotřebují ke štěstí povýšení, pracovní úspěchy, nové auto nebo životní situaci, která zákonitě vede k úsměvu od ucha k uchu. Naopak objevují spokojenost v každodenních situacích, které bychom svým středoevropským pohledem zhodnotili jako „normální“ a „ničím výjimečné“. Pro Finy jsou ale tyto rutinní záležitosti symbolem trvalého štěstí. Možná je načase převzít finský pohled na štěstí, a začít se radovat z drobností a maličkostí, které bychom za normálních okolností přehlídli.

Mohlo by se vám líbit

Jak se vyvarovat vyhoření? Odpověď nabízí pracovní rituál fika

Trávíte většinu pracovních dnů před monitorem počítače? Máte nekonečný seznam úkolů, který se neustále rozšiřuje? A pociťujete, že toho v práci máte až nad hlavu? Nejvyšší čas naordinovat si fika, švédský rituál, který bez problému můžete aplikovat i v českém pracovním prostředí.
marianne.cz

Recept na šťastný finský život

Pravdou zůstává, že finskému štěstíčku můžeme jít naproti, a to třeba otužováním. Není žádným tajemstvím, že Finové se otužovali ještě dávno předtím, než přišla pandemie koronaviru a s ní i instagramový trend otužování podle Wim Hofa. Plavání v ledovém jezeře je pro Finy oblíbenou zimní kratochvílí a nejeden Fin by přísahal, že tato ledová koupel je zárukou návalu štěstí a vnitřní spokojenosti. Pokud patříte k lidem, kteří se do této chvíle vyhýbali ledové vodě jako čert kříži, pak si zkuste naordinovat alespoň krátkou studenou sprchu. Případně můžete střídat mezi ledovou a teplou vodou, díky čemuž navodíte pocit „saunování“.

Pocit štěstí Finové hledají nejen při plavání v ledovém jezeře, ale také při čtení knížek. Finové dokonce patří k největším milovníkům knih, kteří si ročně vypůjčí téměř 68 milionů knížek z veřejných knihoven. Nutno dodat, že ve Finsku žije pouhých 5,5 milionů obyvatel. Kromě klasických severských thrillerů nedají Finové dopustit ani na své národní bohatství, tedy knížku o Mumincích, kterou ve 40. letech minulého století napsala švédsky píšící Finka Tove Janssonová.

Info ikona
Finsko

Když nemůžete do lesa, pozvěte les domů

Když se řekne Finsko, většina z nás si vybaví jeden velký a nekončící les. Finové jsou na své lesy náležitě hrdí a rádi v nich tráví veškerý svůj volný čas. Tento pobyt v přírodě má navíc hned několik pozitivních benefitů. Studie prokázaly, že trávení času v lese může snížit stresový hormon kortizol, krevní tlak i srdeční frekvenci. Pokud nemáte za domem les, a zároveň se nechcete stěhovat do Finska, pak pro vás máme dobrou zprávu. Svůj malý les si můžete vytvořit i v pohodlí domova, neboť v aplikaci Spotify naleznete album s názvem Scapes, které je plné relaxačních tónů z finského Laponska. Těšte se na zvuky zpívajících ptáků, soby pasoucí se na poli či praskání ohně v útulné chatě. Lehněte si na pohovku, zavřete oči a vydejte se na imaginární výlet do arktické divočiny!

Mohlo by se vám líbit

Koselig: norský koncept štěstí, který konkuruje dánskému hygge

Hygge, sis, lagom, gazellig nebo kalsarikännit. V posledních letech jsme si zvykli, že nám severské země nenápadně podsunují recepty na šťastný a spokojený život. A aby těch receptů nebylo málo, přihlásil se o pozornost také koselig, norský koncept šťastného života.
marianne.cz