Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

To jsou panorámata! Nejkrásnější zimní vyhlídky v Česku, které mnoho lidí nezná

Info ikona
Velká Deštná

Na Ještědu jste byli už několikrát, Sněžku jste pokořili předminulý víkend a na vyhlídce Máj se nechcete mačkat s dalšími turisty? Pak je nejvyšší čas vyrazit na místa, která nejsou v každém druhém průvodci, avšak vynikají svým rozhledem do krajiny či architektonickým zpracováním.

Během letošní zimy jsme propadli nejen běžkám a ledním bruslím, ale také turistice po horách a procházkám přírodou a lesem. Není divu, vždyť kde jinde načerpat novou energii než právě v panenské přírodě? Pokud hledáte místa, která byste mohli navštívit tento víkend, pak se poohlédněte po nevšedních vyhlídkách a rozhlednách. Možná jste ani netušili, kolik architektonických skvostů české hory a lesy skrývají.

Vybavte se teplými ponožkami, osvojte si „cibulovité“ oblékání, nalijte do termosky horký čaj a přibalte sušenku. Výlet za zimními vyhlídkami právě začíná!

Velká Deštná v Orlických horách

Ptáčci v Orlických horách si cvrlikají, že Velká Deštná je nejkrásnější rozhlednou široko daleko. My s jejich domněnkou musíme souhlasit, neboť tato 19 metrů vysoká ocelové konstrukce obložené dřevem právem patří k těm nejzajímavějším rozhlednám v Česku. Za krásným vzhledem stojí studio Architekti.in, které do návrhu promítlo dva motivy spojené s horou Velká Deštná, tedy déšť unášený větrem. Rozhledna na nejvyšším vrcholku Orlických hor byla veřejnosti zpřístupněna na podzim roku 2019 a v současné době ji můžete navštívit celoročně, a to bez nutnosti platit vstupné.

Stezka Valaška

Tak tohle se doopravdy povedlo! Když architekt Petr Káňa navrhl zpracování Stezky Valaška, tušili jsme, že půjde o krásnou stavbu. Výsledná podoba stezky ale předčila naše očekávání a právem se zařadila k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Pustevnách. A proč se na Stezku Valašku vypravit? Kromě vyhlídkové věže, která je vysoká 1099 metrů nad mořem, se můžete těšit také na nejdelší prosklený skywalk v Evropě, 660 metrů dlouhou stezku, himalájský chodník a nejvýše položené trampolínové hřiště v Evropě.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Hradišťský vrch

Na jihu Čech si můžou pískat. Na vrcholu Hradišťského vrchu v Novohradském podhůří se totiž tyčí rozhledna Hradišťský vrch, která byla postavena podle návrhu architekta Pavla Jury. Vzhled rozhledny může připomínat hru Jenga, avšak místní patrioti jistě vědí, že plášť rozhledny má tvar pentagramu, který souvisí s keltskou symbolikou. Nutno dodat, že nedaleko Hradišťského vrchu se v dobách minulých nacházelo keltské opevnění.

Také tato rozhledna patří k benjamínkům, neboť byla zpřístupněna teprve na jaře 2019. Pokud tedy budete mít cestu kolem, rozhodně si vyšlápněte 149 schodů, které vedou na vrchol rozhledny. Odměna v podobě krásného výhledu vás nemine.

Rozhledna Máminka

Přiznáme se, že rozhledna Máminka si naše srdce získala právě díky svému názvu. Pravdou ale zůstává, že z 33 metrů vysoké rozhledy se otevírá krásný pohled na okolní přírodu Krušných hor. Pokud tedy hledáte rozhlednu, na kterou se můžete vydat i s malými dětmi, pak je Máminka jasnou volbou. Navíc je důležité dodat, že Máminka vyniká také svým vzhledem, pod který se podepsalo architektonické studio Huť architektury.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Boží vyhlídka

Ruku na srdce, Boží vyhlídka je prostě boží! Architekti ze studia Mjölk opět nezklamali a nad městem Boží Dar vytvořili originální rozhlednu pokrytou nerezovými šablonami. I když vyhlídka nevyčnívá svou výškou, má 8 metrů, rozhodně byste jí měli dát šanci. Bohužel, výlet na Boží vyhlídku si naplánujte mezi dubnem a říjnem, kdy je vyhlídka volně přístupná. V ostatních měsících můžete její krásu obdivovat pouze z povrchu zemského.

Zobrazit příspěvek na Instagramu
Mohlo by se vám líbit