Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

Banánová granola s ořechy

Úžasná granola, která provoní byt stejně jako čerstvě upečený banánový chleba. Je nabitá zdravými tuky z ořechů, semínek a kokosového oleje. A navíc úplně bez lepku.

Karin Dimitrovová | 12. 04. 2017

Granolu naprosto zbožňuji, ale zároveň ji nesnáším kupovat v obchodech. Proč? Protože většina je plná cukru (vážně, mrkněte se někdy na etiketu), obyčejná a nudná a zatím se mi nepodařilo najít takovou, která by byla i bez lepku, což je pro mě nutnost.

Recept je taky úžasný na spotřebování věcí, které vám ve spíži leží už nějakou dobu. Co třeba ty banány, které máte v míse na stole už týden? Krom toho, že je můžete zamrazit a později z nich udělat zmrzlinu, je můžete taky šikovně spotřebovat do této granoly. Taky tak můžete spotřebovat ty ořechy a semínka, kterých jste se už delší dobu nedotkli. S receptem klidně experimentujte, nemusíte se ho držet do poslední ingredience (jo, řekla jsem to!) a můžete tak využít jakékoliv ořechy/semínka, které máte rádi a kterých se potřebujete „zbavit“. Tomu říkám výhra! Seznam ingrediencí je opravdu krátký a jednoduchý: banány, ořechy/semínka, javorový sirup, kokosový olej. Všechno co přidáte navíc, je naprosto v pořádku. Máte chuť na rozinky? Sem s nimi.

INGREDIENCE

3 zralé banány
2 hrnky ovesných vloček, bez lepku
1 hrnek mandlí
1/2 hrnku pekanových ořechů
1/2 hrnku vlašských ořechů
1 hrnek slunečnicových semínek
1/3 hrnku lněného semínka
4 polévkové lžíce javorového sirupu
2 polévkové lžíce tahini nebo ořechového másla
1 čajová lžička kokosového oleje
2 čajové lžičky skořice
špetka soli

*1 hrnek znamená doslova hrníček, s obsahem 250ml.

POSTUP

1. Předehřejte troubu na 175°C.
2. Do misky vložte a promíchejte všechny suché ingredienci (vločky, ořechy – můžete nasekat – a semínka).
3. Vidličkou rozmačkejte banány a přidejte 1 čajovou lžičku kokosového oleje, javorový sirup a tahini nebo ořechové máslo.
4. Zkombinujte všechny ingredience a pořádně promíchejte.
5. Rozprostřete rovnoměrně na pečící papír na plech.
6. Pečte a promíchejte každých 10 minut, celková pečící doba je okolo 30 minut nebo když je granola dozlatova.
7. Nechte vychladnout a skladujte ve skleněné nádobě při pokojové teplotě, vydrží několik týdnů.

Dobrou chuť!

Autorka sdílí recepty, píše o józe a zdravé stravě na svém blogu www.karindimitrovova.com

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Zábava
Kvíz: Znáte hlavní města asijských států? Otestujte se v zeměpisném kvízu

Kvíz: Znáte hlavní města asijských států? Otestujte se v zeměpisném kvízu

Dům
Na místě staré stodoly stojí nový dům: Moderní bydlení s původním kouzlem

Na místě staré stodoly stojí nový dům: Moderní bydlení s původním kouzlem

Životní styl
Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

Jak důležitý je milostný život ve vztahu? Víme, jak často se mu ideálně věnovat

Zábava
Stvořila Barbie a pomáhala ženám najít ztracené sebevědomí: Připomeňte si životní příběh Ruth Handler

Stvořila Barbie a pomáhala ženám najít ztracené sebevědomí: Připomeňte si životní příběh Ruth Handler

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + ULTRAZVUKOVÁ ŠPACHTLE ETA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit