Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Drobenkový koláč s ovocem

Jednoduchý a rychlý způsob, jak upéct drobenkový koláč přesně tak, aby chutnal jako od babičky.

Redakce Marianne | 16. 08. 2014


Doba přípravy: do 10 minut

Pečení: 25-30 minut

Počet porcí: na 1 menší plech

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky polohrubé mouky

  • 1 hrnek krupicového cukru

  • 1/8 másla (125 g), studeného

  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

  • 1 vanilkový cukr

  • 2 vejce

  • 1/2–3/4 hrnku mléka (podle toho, jestli použijete čerstvé, nebo mražené ovoce)

  • 1 lžička citronové kůry

  • 4 hrnky rybízu nebo lesních plodů, mražených nebo čerstvých

Postup:

1. Rozpalte troubu na 180 °C. Vymažte plech či pekáček o rozměrech 20 x 30 cm máslem a vysypte trochou polohrubé mouky či vyložte papírem na pečení. Mouku, cukr a máslo zpracujte prsty nebo v robotu na drobenku. Odeberte jeden hrnek drobenky a odložte ho stranou.

2. Do zbylé drobenky přidejte kypřicí prášek a vanilkový cukr, promíchejte a rozmíchejte s vejci, mlékem (pokud použijete mražené ovoce, bude ho stačit méně) a citronovou kůrou dohladka. Těsto vlijte na plech, rovnoměrně posypte ovocem a na závěr odloženou drobenkou z hrnku.

3. Pečte 20–30 minut, až je střed těsta propečený a drobenka začne zlátnout. Nechte vychladnout i s plechem na mřížce a pak krájejte na řezy.

Tipy:

  • Plech stačí potřít papírem, ze kterého máslo vybalíte.

  • Množství cukru můžete upravit klidně až o půl hrnku podle chuti.

  • Krupicový cukr lze zaměnit za světlejší třtinový cukr, nejlépe bio.