Přejít k hlavnímu obsahu
Jídlo

Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako přesnídávku.

Redakce Marianne | 6. 09. 2014


Doba přípravy: do jedné hodiny + odležení

Počet porcí: na cca 6 menších sklenic

Ingredience

  • 1 kg hrušek

  • 500 g třtinového cukru

  • 2 svitky skořice

  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru

  • 1–2 hvězdičky badyánu

  • šťáva z 1 citronu

Příprava jídla

1 Hrušky omyjte, nakrájejte na čtvrtky a zbavte jádřinců. Dejte je do mísy, zasypte cukrem a nechte v chladu přes noc odstát tak, aby pustily šťávu.

2 Hrušky rozmixujte, přidejte zázvor, skořici, badyán a citronovou šťávu a promíchejte. Směs vlijte do širokého hrnce se silným dnem a zvolna vařte, dokud nezhoustne; podle šířky dna to trvá okolo půl hodiny. Kápněte trochu džemu na talíř a dejte ho do lednice. Po pár minutách uvidíte konzistenci, kterou bude mít zavařenina po zchladnutí. Podle potřeby ještě chvilku povařte. Vyjměte skořici a badyán.

3 Hotovou zavařeninu rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; případně sterilujte.

Marianne je i na sociálních sítích:

Související články

Poradna
KVÍZ: Víte, jak uchovat potraviny déle čerstvé, nebo je zbytečně necháváte zkazit?

KVÍZ: Víte, jak uchovat potraviny déle čerstvé, nebo je zbytečně necháváte zkazit?

Zahrada
Kopřivy nejsou jen plevel: Využijete je na zahradě i v kuchyni

Kopřivy nejsou jen plevel: Využijete je na zahradě i v kuchyni

Móda
Retro detail, který milujeme u kabelek, ovládne i boty. A bude z toho hit roku 2025

Retro detail, který milujeme u kabelek, ovládne i boty. A bude z toho hit roku 2025

Dům
Dům, který probouzí i uklidňuje: Pražská vila jako psychologická hra barev

Dům, který probouzí i uklidňuje: Pražská vila jako psychologická hra barev

×
  • Marianne
  • 899 Kč
  • ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • obrázek magazínu ROČNÍ PŘEDPLATNÉ MARIANNE + PÉČE MANUFAKTURA + DIGI VERZE ZDARMA
  • Předplatit