Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Hruškový džem se skořicí, zázvorem a badyánem

Tuhle dobrotu budete jíst jen tak jako přesnídávku.

Redakce Marianne | 6. 09. 2014


Doba přípravy: do jedné hodiny + odležení

Počet porcí: na cca 6 menších sklenic

Ingredience

  • 1 kg hrušek

  • 500 g třtinového cukru

  • 2 svitky skořice

  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru

  • 1–2 hvězdičky badyánu

  • šťáva z 1 citronu

Příprava jídla

1 Hrušky omyjte, nakrájejte na čtvrtky a zbavte jádřinců. Dejte je do mísy, zasypte cukrem a nechte v chladu přes noc odstát tak, aby pustily šťávu.

2 Hrušky rozmixujte, přidejte zázvor, skořici, badyán a citronovou šťávu a promíchejte. Směs vlijte do širokého hrnce se silným dnem a zvolna vařte, dokud nezhoustne; podle šířky dna to trvá okolo půl hodiny. Kápněte trochu džemu na talíř a dejte ho do lednice. Po pár minutách uvidíte konzistenci, kterou bude mít zavařenina po zchladnutí. Podle potřeby ještě chvilku povařte. Vyjměte skořici a badyán.

3 Hotovou zavařeninu rozdělte do umytých a vysušených sklenic, zavřete je a obraťte dnem vzhůru. Nechte vychladnout; případně sterilujte.

Související články

Byt

<span>Pražský byt ze 30. let ve zbrusu novém kabátku</span>

Pražský byt ze 30. let ve zbrusu novém kabátku

Zábava

<span>KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?</span>

KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?

Inspirace

<span>Proměna fádní terasy na letní oázu: Stačilo pár jednoduchých triků a majitelé místo drahých dovolených tráví raději čas na zahradě</span>

Proměna fádní terasy na letní oázu: Stačilo pár jednoduchých triků a majitelé místo drahých dovolených tráví raději čas na zahradě

Zahrada

<span>Měsíček lékařský je všestranná rostlina: Na okrasu, vaření i posilování zdraví</span>

Měsíček lékařský je všestranná rostlina: Na okrasu, vaření i posilování zdraví