Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Králičí paštika se švestkovou omáčkou

Zkuste velikonoční menu trochu jinak! Králičí paštika je trefou do černého. Jemnou chuť masa skvěle doplní švestkový přeliv.

Redakce Marianne | 30. 03. 2013

Paštiku připravíte za 40 minut, s další hodinou počítejte na pečení. Jeden den byste navíc měli nechat paštiku odpočinout v chladničce. Ingredience jsou rozpočítány na 4 porce.

Co budeme potřebovat?

Na paštiku:

  • 1 mladý a očištěný králík
  • 250 ml zakysané smetany
  • 200 g másla
  • 2 lžičky sardelové pasty
  • 2 vejce
  • 2 plátky želatiny
  • špetka muškátového květu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • tmavý chléb k podávání

Na švestkový přeliv:

  • 500 ml červeného vína
  • 250 g zralých a vypeckovaných švestek
  • 150 g nakrájené cibule
  • 1 lžička medu
  • citronová šťáva
  • špetka chilli koření

Jak na to?

Králíka rozdělíme na díly a podusíme ho na másle zvolna asi 25 minut doměkka. Maso vykostíme a i se šťávou jemně umeleme. Přidáme vejce, zakysanou smetanu, sardelovou pastu, muškátový květ. Nakonec osolíme a opepříme podle chuti.

Želatinu namočíme do studené vody. Necháme ji nabobtnat a pak ji nad vodní lázní krátce zahříváme do rozpuštění. Želatinu potom vmícháme do masové hmoty.

Směs nalijeme do vymazané paštikové formy a dobře ji uzavřeme pokličkou nebo alobalem. Formu položíme do pekáče, do něj do poloviny výšky nalijeme horkou vodu a vložíme na 30 minut do trouby předehřáté na 150 ºC. Pak snížíme teplotu na 90 ºC a vaříme dalších 30 minut.

Paštiku vyjmeme a necháme ji vychladnout. Alobal v žádném případě neodstraňujeme. Dáme ji do chladničky přes noc ztuhnout. Přísady na švestkový přeliv rozvaříme na kaši a necháme vychladnout.

Plátky paštiky podáváme se švestkovým přelivem a s chlebem.

Další recepty ZDE