Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Prostor, pohodlí a krása: Dům nabízí neuvěřitelné výhledy do divoké krajiny a svým tvarem připomíná vážku

Prázdninový dům se nachází mezi borovicovým lesem a jezerem. Byl proto postavený tak, aby do okolní krajiny zapadl, a přitom poskytl velké rodině maximální pohodlí.

Terezie Benoni | 13. 01. 2024

Mladá rodina dlouhé roky hledala místo, kam by mohli utéct z města, užít si naprostého klidu v přírodě a načerpat potřebné síly. Vybrali si město Whitefish ležící v severozápadní Montaně uprostřed Skalistých hor. Město obklopují horské masivy Swan Range na východě, Whitefish Range na severu a Salish Mountains na západě. Dům je postavený na hranici mezi borovicovým lesem a nádherným jezerem, s přírodou doslova na dosah. Dům z pera architekta Olsona Kundiga má za cíl zdůraznit přechod mezi těmito dvěma ekosystémy. Použité materiály na stavbu domu byly zvoleny tak, aby s okolní krajinou dokonale souzněly.

Galerie: Dům ve tvaru vážky
Mohlo by se vám líbit

Typický starý venkovský dům v Hukvaldech prošel citlivou rekonstrukcí

Ráj na zemi. Tak se dá mluvit o tomto domě s rodinnou atmosférou, který jeho majitelé citlivě opravili s respektem k historii tohoto místa.
marianne.cz

Průhledné a zcela otevíratelné stěny

Srdcem domu je otevřený obývací a jídelní prostor, který má po obou stranách masivní prosklené stěny. Ty umožňují pohledy z domu na jezero i do okolního lesa. Když jsou stěny otevřené, mají to majitelé domu pouze jeden krok do okolní divoké přírody. Výsadba sahá až k samotnému domu. V jižní části je prosklená veranda vedoucí na krytou terasu. Všechny tyto prvky umožňují měnit prostor v průběhu roku. Když je potřeba dům víc izolovat, stačí některé stěny schovat za rolety. Olson Kundig se pokusil ponechat rodině pocit, který měla, když na místo jezdila tábořit a trávili čas pouze ve stanu.

Mohlo by se vám líbit

Slovenští architekti navrhli dům na Mallorce

Najít správné místo, ideální pozemek a navrhnout dům se středomořskou atmosférou. Tak znělo zadání pro architekty ze slovenského ateliéru Beef, pro které bylo důležité také to, aby byl dům energeticky úsporný.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Historická perla Jizerských hor: Zrekonstruovaná chalupa s moderním vybavením a saunou

Dům
Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Neuvěřitelná přeměna: Jak se fara z 15. století stala luxusním domovem se sedmi ložnicemi

Dům
S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

S důrazem na jednoduchost a funkčnost postavili domácí wellness

Dům
Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek

Z předchozích staveb a od rodinných příslušníků jim zbyl stavební materiál a svépomocí postavili dokonalé místo pro odpočinek