Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Z 250 let staré cihelny v bývalém sadu vznikl úžasný rodinný dům

Celý soubor staveb bývalé cihelny, byl ponořený do vzrostlé zahrady. Už v devadesátých letech byla původní stavba nahrazena její replikou. Nyní rodinný dům potřeboval rozšířit, a tak přišel na řadu další odvážný plán.

Terezie Benoni | 8. 06. 2023

Malebnou slovenskou vesnici Čachtice, najdeme na pomezí Malých a Bílých Karpat. Právě zde stávala stará cihlárna, která se skládala hned z několika staveb. S pálením cihel se tu přestalo po druhé světové válce. V 90. letech se zde odehrála radikální stavební úprava. Místo bývalé hlavní budovy zde vyrostla její replika, která nyní slouží jako rodinný dům. V roce 2008 se rozhodli majitelé zachránit původní cihlářskou pec. V tuto chvíli byli k projektu přizvaní architekti ze studia  Architekti B.K.P.Š, kteří se rozhodli z cihelny s pecí vytvořit moderní letní byt, který slouží také jako ateliér.

Galerie: Dům, který ctí historii
Mohlo by se vám líbit

KVÍZ: Ikonické stavby Česka, které zná snad každý. Uspějete v našem kvízu?

Hrady, katedrály, rozhledny. Česká republika se může pyšnit celou řadou dominant, jejichž obrazy jsou nám notoricky známé. Poznáte všech dvacet památek?
marianne.cz

Místní cihly vytvořily nové krovy

Hlavní obytný dům je postavený v klasickém venkovském stylu se šikmou střechou, a tak bylo nasnadě, že také nová přístavba bude v tomto stylu.  Ve směru do zahrady je předsazená zastřešená terasa, která prakticky odděluje exteriér od interiéru. Přístavba navazuje na stávající budovu, přesto je zcela odlišná. Interiér domu s jakoby se vznášející sedlovou střechou je zcela otevřený a chybí zde rozdělení na přízemí a podkroví. Krovy vytváří cihly, z nichž asi dvě třetiny pochází přímo z místa stavby. Díky tomu má interiér jedinečnou atmosféru, kdy se moderní prvky potkávají s těmi dobovými, minulost a současnost se na jednom místě citlivě propojuje. Přímo ve zdech jsou vytvořené veliké okenní otvory opatřené o sedací niky, je zde i zapuštěná knihovna, nebo krb. Stěny po celém obvodu jsou omítnuté klasickou vápennou omítkou bez vrchní malby.

Mohlo by se vám líbit

Jiří Langmajer nás exkluzivně pozval na návštěvu svého kutlochu

Místo, kde se učí divadelní role, odpočívá, poslouchá jazz, nebo řádí s čtyřletým vnukem. Takový je výsledek radikální proměny zahradního domku, který po deseti letech konečně plní svůj účel.
marianne.cz
Zdroj článku

Související články

Dům
Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Z kamenné zříceniny vznikla tadiční selská chata

Dům
Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Typický slovenský dům ve tvaru kostky v původním neutěšeném stavu s hospodářským dvorem proměnili v bydlení pro mladou rodinu

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Dům
Návrat nadčasové elegance: Architekti navrhli rodině dům, který nadchne všechny generace

Návrat nadčasové elegance: Architekti navrhli rodině dům, který nadchne všechny generace