Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Přikoupili sousedův byt a vytvořili si dokonalé bydlení

Klasický dělnický domek byl rozdělený na dvě samostatné bytové jednotky. Majitelé se zaradovali, když se soused rozhodl přízemní byt prodat a oni tak mohli ke svému mezonetu připojit prostorné přízemí. Cesta k vysněnému bydlení ale byla trnitá!

Terezie Benoni | 12. 12. 2023

Dartmouth Park je čtvrť severního Londýna v Camdenu, na svahu kopce, který se zvedá k Highgate z Kentish Town. Na jeho západní straně hraničí s Parliament Hill Fields, který je pozoruhodný svými výhledy na panorama Londýna. Právě zde stojí typické cihlové řadovky. Domek byl po dlouhé roky rozdělený na mezonet a byt v přízemí. Ten se rozhodl majitel prodat a přednostně ho nabídl sým sousedům. Ti samozřejmě neváhali a přikoupili zbytek domku. Když se měli pustit do propojení domu v jeden celek, zjistili, že na to sami nestačí. Prostor byl totiž velice komplikovaný. Povolali na pomoc architekty ze studia De Rosee Sa, kteří měli spojit třípodlažní dům v jeden moderní celek. Nejtěžší bylo vymyslet, jak změnit dispozice domu tak, aby vznikl pocit velkého a vzdušného prostoru. Dalším úskalím byly nízké stropy v přízemí a absolutní nedostatek denního světla. Do třetice všeho zlého museli dlouze přemýšlet, jak se popasovat s několika úrovněmi podlah.
 

Galerie: Spojení rozděleného domku
Mohlo by se vám líbit

Lenka s Annou přišly na to, jak se zbavit nežádoucího zvuku

Dvě mladé designérky toužily vytvořit produkt, který bude nejen esteticky dokonalý, ale také maximálně funkční. Založily Lappa Studio, kde dnes můžete pořídít dokonalé akustické panely, které nejen pomohou vyřešit problém s nechtěným hlukem, ale budou ozdobou každého interiéru. Za svou práci si odnesly nejedno ocenění. V čem je kouzlo těchto ojedinělých lapačů zvuku?
marianne.cz

Světlíky i nová přístavba

Přední část přízemí dnes slouží především jako technická. Je tu chodba, šatny a koupelna. Vede zde také schodiště do patra a podkroví, kde jsou jednotlivé ložnice. Do středu přízemí umístili architekti kuchyň, která je na jedné straně zakončena arkýřovým oknem s posezením, na druhé straně přechází v jídelnu a obývací pokoj. Ten už najdeme z části v nové přístavbě. Do střední části přivádí denní paprsky dlouhý světlík. Obývací pokoj má masivní prosklení vedoucí do zahrady, které je možné v teplých měsících zcela otevřít. Pokoji dominuje velký dřevěný monolit, který v sobě ukrývá klasický anglický krb, lavice i knihovny.

Mohlo by se vám líbit

Ashton Kutcher, Mila Kunis a jejich moderní pojetí klasické stodoly

Jestli si představíte klasickou honosnou vilu ve stylu jejich kolegů z Hollywoodu, budete překvapení. Sympatický pár se rozhodl pro mnohem střízlivější stavbu, které dominují přírodní materiály.
marianne.cz

Zdroj: archdaily.com

Zdroj článku

Související články

Dům
Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Vilu postavili holýma rukama: Podařilo se jim vytvořit dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci

Byt
Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Zrekonstruovaný mini byt v Praze, kde nábytek z řetězce doplňují recyklované retro kousky

Poradna
KVÍZ: Praní prádla rozhodně není raketová věda: Ovládáte řeč pracích symbolů?

KVÍZ: Praní prádla rozhodně není raketová věda: Ovládáte řeč pracích symbolů?

Byt
Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov

Příběh neuvěřitelné proměny panelákového bytu: Jak se samoživitelce podařilo pro sebe a dvojčata vytvořit moderní a pohodlný domov