Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Dům

Zapomenutá řadovka znovu ožila a proměnila se v moderní rodinný dům

Manželé si pořídli starý dům, který byl rozdělený na dva byty nad sebou. Kvůli tomu trpěl interiér problémy s nedostatkem světla a také špatnou cirkulací vzduchu. Přizvali si na pomoc šikovné architekty, aby interiér opět přetvořili v jeden rodinný dům.

Terezie Benoni | 29. 04. 2024

Gemma a Vicenç koupili řadovku ve španělském městě Villanueva y Geltrú. Přizvali si na pomoc architekty ze studia CAVAA Arquitectes, kteří se rozhodli dva nepraktické byty spojit v jeden celek a na ploše 195 m² vytvořit moderní rodinné bydlení. Cílem architektů bylo vrátit budově původní estetické prvky, jako jsou vysoké stropy, obnovit truhlářské prvky i ozdobné detaily. Tyto původní prvky pak dali do kontrastu s těmi moderními. Interiér tak může opět vyprávět příběhy ze své historie, a navíc dokonale splňuje nároky mladého páru.
 

Galerie: Z řadovky moderní dům
Mohlo by se vám líbit

Příběh hrdinů: Rodinný statek se proměnil v unikátní památník rodiny Mašínů a otevírá se veřejnosti

V roce 2017 získala paní Zdeňka Mašínová po téměř třiceti letech od pádu komunistického režimu rodný statek svého otce Josefa Mašína v Lošanech. Ve stejném roce vznikl spolek s cílem vytvořit zde veřejně přístupný Památník tří odbojů a jeho prostřednictvím uchovat památku a odkaz generálmajora Josefa Mašína a jeho rodiny, která ve 20. století přinesla velké osobní oběti v boji za vlast, svobodu a demokracii.
marianne.cz

Odkryté stropy a kovové nosníky

V interiéru můžete nahlédnout do všech fází procesu výstavby i restaurování. Byl znovu odhalen původní klenutý cihlový strop, ten podpírají kovové nosníky. Pro dokonalé vyztužení jsou betonové desky propletené s ocelovými prvky. Směs materiálů a textur, zajímavých barev tak vytváří pozoruhodný koktejl starého a moderního. Při určení nových dispozic byly zásadní dva prvky. A to vnitřní terasa a pak schodiště vedoucí do prvního patra. Patio v přízemí bylo rozšířené a navazující veranda přirozeně navázala na obytný prostor. Nová okna umístěna různě v interiéru zlepšila přirozenou cirkulaci vzduchu a také osvětlení. Přízemní společné prostory jsou otevřené a propojené v celé délce, zatímco v prvním patře je samostatná pracovna a oddělené ložnice.

Mohlo by se vám líbit

Dvorek venkovského statku se proměnil k nepoznání: Trávník kompletně nahradily plochy divoce rostoucích trvalek a suchomilných bylinek

Původní statek se nachází na okraji menší vesnice u Litomyšle. Renovace se dotkla všech částí pozemku, nejvýraznější proměnou ale prošel dvůr, který je ze tří stran lemovaný budovami a z poslední se otevírá do sadu s původními i novými stromy.  Novou dominantou se stal přírodní biotop, který svou délkou uspokojí nejednoho plavce.
marianne.cz

Zdroj informací: CAVAA Arquitectes, archdaily.com

Zdroj článku

Související články

Dům
Architektonický skvost na pobřeží: Dokonalý jednoduchý dům, který ladí s okolní přírodou

Architektonický skvost na pobřeží: Dokonalý jednoduchý dům, který ladí s okolní přírodou

Dům
Rekonstrukce staré řadovky: Interiér je dnes zalitý přirozeným světlem a zdobí ho bílá výmalba

Rekonstrukce staré řadovky: Interiér je dnes zalitý přirozeným světlem a zdobí ho bílá výmalba

Dům
Petr Kellner si nechal dům navrhnout architektem Josefem Pleskotem

Petr Kellner si nechal dům navrhnout architektem Josefem Pleskotem

Dům
Ohromující přestavba starého domu: Na původně jednopatrovou budovu přistavěli nové patro se dvěma dětskými pokoji a koupelnou

Ohromující přestavba starého domu: Na původně jednopatrovou budovu přistavěli nové patro se dvěma dětskými pokoji a koupelnou