Jak na domácí přípravu purpury snadno a rychle
Aby vaše purpura voněla tak, že projdete chodbou a zastavíte, vyrobte si tu domácí. Bude intenzivnější a vaše. Myslete na to, že složení není úplně striktně dané a záleží v podstatě na vás, co máte rádi a co ne. Základem bývá hřebíček, anýz, skořice a muškátový oříšek, přidat můžete vřes, heřmánek, jehličí, mátu, šalvěj či meduňku.
Potřebujete:
- 2–3 pomeranče (kůra i kolečka na aroma)
- 2–3 celé skořice nebo 2 lžičky mleté
- 5–7 hřebíčků
- 1–2 hvězdičky badyánu (nepovinné, ale krásně voní)
- Med nebo hnědý cukr podle chuti
- Voda (nebo částečně červené víno, pokud chcete vánoční punč)
Nechte směs zahřát, nevařte, spíše nechte jen lehce provařit, aby se esence koření pozvolna uvolnila. Mějte po ruce omyvatelný hrnek nebo větší kastrol. Nechte pak kastrůlek s odkrytou pokličkou. Když ho dáte do lednice, vydrží i několik dní a můžete směs ještě použít znovu. Tento postup je jednoduchý, přístupný i pro ty, kdo nejsou zvyklí na pečení nebo vaření.
Tip: Chcete spíš klasickou směs na pálení? Můžete to udělat tak, že do větší misky nasypete vybrané suroviny, například skořici, hřebíček, badyán a sušené jehličí, květy levandule či růže a vše promnete. Skvěle poslouží také šípek, brusinky, santalové dřevo a pár kapek esenciálního oleje. Tuto směs promíchejte a dejte do vhodné dózy. Vyrobenou purpuru pak můžete postupně pálit nebo z ní vytvořit dárek pro své blízké.