Přejít k hlavnímu obsahu
Byt

Vinohradský byt po rekonstrukci připomíná koloniální rezidenci

Info ikona
Vinohradský byt po rekonstrukci připomíná koloniální rezidenci

Rozsáhlý interiér potřeboval nejdříve očistit od rekonstrukce, která zde proběhla před dvaceti lety.  Architekti z ateliéru 0,5 Studio dodali bytu nadčasový vzhled a maximálně využili jeho potenciál.

Terezie Benoni | 23. 01. 2022

Byt se nachází v nárožním cihlovém domě v blokové zástavbě v Praze na hranici Žižkova a Vinohrad a má rozlohu 152 m². Majitel si k poměrně rozsáhlé rekonstrukci přizval architekty Pavla Nového a Víta Svobodu z ateliéru 0,5 Studio. Nejprve bylo nutné očistit interiér od rekonstrukce, která proběhla krátce po roce 2000.  Pro nové využití byly navrženy drobné dispoziční úpravy, které zlepšili funkční využití a vyhověli zadání. Dispozice bytu byla před rekonstrukcí 4+1. Zásahem byl spojen obývací pokoj s prostorem přijímacího salonu a byla přesunuta kuchyně. Tím mohla vzniknout oddělená pracovna a rozlohou bohatý prostor obytné místnosti s kuchyní, jídelnou a prostorem pro sezení. Nová dispozice je nyní 4+KK.  Půdorys bytu se vine přes obě uliční fasády rohového domu, a tak je v bytě důležitým místem vstupní hala. Ta je doslova křižovatkou. Z ní vedou dveře do všech důležitých i podružných částí bytu. Dominantními prvky haly jsou pro tuto realizaci navržená a vyrobená prohnutá liniová světla. Skříň s oblými rohy, navržena tak, aby nebránila obyvatelům v průchodu slouží jako šatna a botník.

Modrý kvádr jako ústřední motiv

Obytný prostor je orientovaný na jih a zcela mu dominuje modrý kvádr. Ten přechází z části kuchyně, kde slouží pro kuchyňský provoz přes bar orientovaný k jídelně, až do obývací části. Zde se promění v zásuvky, které patří ke skrytému pracovnímu stolu. „Hmota kvádru je odlehčena vykonzolováním a tak je docíleno efektu částečné levitace. Kuchyně je kompaktně navržena do dvou zón, pracovní, do tvaru U, a skladovací. Ta je zabudována do niky ve stěně. Obývací část je vybavena prostornou knihovnou, v níž je umístěn i projektor. Na protější straně místnosti je v podhledu zabudované automatické plátno pro videoprojekci. Jídelna je v prostoru situována ve výklenku v blízkosti kuchyně, kam je autorsky navržena lavice. Obytný prostor je akcentován černou tabulovou stěnou, na níž mohou obyvatelům bytu psát návštěvy své vzkazy,“ popisují architekti z ateliéru 0,5 Studio. V jižně orientované části je ještě jedna místnost, pracovna. Ta je přístupná z haly přes chodbu. K pracovně přiléhá i vlastní malá koupelna s toaletou. Pracovna má příležitostně sloužit i jako hostinský pokoj. Pro tento účel jsou zde dvě sklopné postele. Ložnice s vlastní šatnou a dětský pokoj jsou západně orientované. Zde proběhla pouze základní renovace povrchů a pokoje byly vybaveny kusovým nábytkem. K těmto místnostem patří koupelna přístupná opět z haly. „Koupelna disponuje prostorným sprchovým koutem i vanou. Jsou zde instalována dvě umyvadla, zabudována ve skříni. Pod umyvadly je schovaný koš pro špinavé prádlo s vhozem. Koupelnový koš je zabudovaný v boxu vedle vany. Pohledový materiál použitý na vestavné prvky je dub. Ten dodává utilitárnímu prostoru pro hygienu zemitost.“

Info ikona
Vinohradský byt po rekonstrukci připomíná koloniální rezidenci