Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Lidé a místa

Tančící právnička chtěla v bytě jen dvě věci: taneční tyč a místo pro své boty

Architekti ze studia COLL COLL dostali za úkol zrekonstruovat letenský byt tak, aby sem pustili co nejvíce světla, a aby se vyhnuli zbytečnému bourání a pokusili se minimalizovat náklady. Jak se proměna menšího bytu podařila?

Terezie Benoni | 18. 02. 2024

Byt je v přízemí jednoho z nejlepších letenských domů, který byl postavený ve třicátých letech minulého století. Budova stojí v první řadě, je odsud výhled na nedaleký park, kolotoč a jeho obyvatelé mají celou Prahu jako na dlani. Na svých šedesáti metrech měl byt ale pouze jedno okno. Sice z něj byl kouzelný výhled na záhon růží v předzahrádce, interiér byl ale velmi tmavý.  „Vevnitř se zastavil čas. Nedotčený interiér, parkety, šestihranné dlažky, dřevěné rolety, ve stropě je funkční krytalové topení a pak to jediné okno. Právnička, která nás oslovila, měla jen dvě přání. Chtěla výstavku bot a taneční tyč,“ vzpomínají autoři projektu ze studia COLL COLL. Proč měla právnička takové přání? Přes den se sice věnuje právu, v noci tančí. Její sbírka bot je vskutku obsáhlá, a některé kousky jsou i 30 cm vysoké.

Galerie: Přes den právo, v noci tanec
Mohlo by se vám líbit

Světlé dřevěné podlahy, odhalené cihlové zdi a moderní design

Jak to dopadne, když se v interiéru potká design dvacátých let minulého století, s tím z padesátých let? A co když se do toho přimíchá i něco ze současnosti? Nechte se inspirovat!
marianne.cz

Změna dispozice bez bourání

„Původní dispozici jsme přemysleli tak, aby se nemuselo moc bourat a zároveň se do bytu dostalo co nejvíce světla. Ložnice do koupelny, koupelna do kuchyně a kuchyně do prostoru, přímo na osu. Vznikl z toho kříž jako u Římanů. Cardo s oknem, stolem, kuchyňským pultem, chaise longue a tyčí před zrcadlovou stěnou. Decumanus od postele přes tyč až do koupeny za sklem,“ vysvětlují hlavní myšlenku architekti. „Původní prosklenou příčku z haly jsme opravili a nově s ní oddělili obytnou část od koupelny, čímž také dostala trochu denního světla. Zachráněné kachlíky z kuchyně doplnily podlahu v ložnici, nové parkety ne/navázaly na původní. Kuchyně zjevně nebude potřeba každý den, a tak se v mezičase ukrývá ve skříni.“ Na konci realizace přišla majitelka s dalším přáním, o kterém si myslela, že je reálné. Ale i to se jim podařilo na konci splnit. V obývacím pokoji se tak objevila její vysněná vana na nožičkách.

Autoři projektu:

Studio COLL COLL
Klára Štěrbová, architekt Ing. arch. Markéta Součková, architekt Dipl. Arch. Krištof Hanzlík, architekt

Spolupráce:

Stavitel Ladislav Voldán
Modelka Bonnie Santanico [HELLZ Bitchez], www.hellzbitchez.com

 

Zdroj článku

Související články

Lidé a místa
Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Dlouhé roky hledala šťastný domov: Nakonec proměnila obývací pokoj ve stylový ráj

Byt
V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech

V srdci Brna zrekonstruovali byt, který je promyšlený do posledního detailu a každému jeho elegance vyrazí dech

Lidé a místa
Za zdmi se skrývá klenot: Ukrajinský byt v průmyslové budově ukrývá starobylé poklady i moderní technologie

Za zdmi se skrývá klenot: Ukrajinský byt v průmyslové budově ukrývá starobylé poklady i moderní technologie

Dům
Přeměna, která ohromí: Dvousetletý dům doplněný o fascinující moderní přístavbu

Přeměna, která ohromí: Dvousetletý dům doplněný o fascinující moderní přístavbu